Bystřická Charitní pečovatelská služba pomáhá tam, kde je „doma“

Charitní pečovatelská služba, spadající pod Oblastní charitu Žďár nad Sázavou, působí v Bystřici nad Pernštejnem od roku 2004. Jejím posláním je pomáhat lidem se sníženou soběstačností z důvodu věku, zdravotního postižení či  chronického onemocnění, aby mohli zůstat co nejdéle ve svém přirozeném prostředí, zkrátka doma.

„Naše služba přichází ve chvíli, kdy si člověk není schopen zajistit péči o vlastní osobu, domácnost a řešit běžné záležitosti. Snažíme se podporovat uživatele v dosavadním způsobu života, respektovat jeho zvyklosti, poskytovat péči tzv. šitou na míru jeho potřebám,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Kučerová, vedoucí Charitní pečovatelské služby.

O jakou péči konkrétně jde? „Naše pečovatelky pomohou při oblékání, při přesunu na lůžko či na vozík, při chůzi v bytě i při pohybu mimo domácnost, při běžné denní hygieně, při koupání  v domácím prostředí nebo ve středisku osobní hygieny. Toto středisko se nachází v prostorách našeho sídla v domě s pečovatelskou službou. Slouží lidem, kteří nemají doma vhodné podmínky pro osobní hygienu. Je bezbariérové, vybavené vanou i sprchovým koutem. Pokud se uživatel do střediska nemůže dopravit sám nebo s pomocí rodiny, nabízíme možnost dopravy vozem pečovatelské služby,“ doplňuje Kateřina Kučerová.

A jaké úkony Charitní pečovatelská služba dále nabízí? Pracovnice zajistí nákupy, pochůzky, vyzvednou léky, zajistí dopravu a doprovod k lékaři nebo na úřad. Pomohou při přípravě jídla, zprostředkují a dovezou oběd. V neposlední řadě také pomohou při uklidu v domácnosti či se postarají o vyprání a vyžehlení prádla.

Velmi pěkně popsala pečovatelskou službu jedna z uživatelek v dopise, který od ní pečovatelky nedávno obdržely: „Je to dobře fungující služba pro seniory a lidi staré, co si ledacos nezvládnou už sami  udělat, případně i pro nemocné. I já do té poslední skupiny patřím, proto jsem uvítala, že něco takového je. S její pomocí mám doma čisto, když mně dochází léky, žádný problém. Děvčata - já jim tak říkám - je pomohou sehnat, a tak je to se vším, a k tomu s úsměvěm, a to je hned člověku veseleji.“

Služba je poskytována nejenom v Bystřici nad Pernštejnem, ale také v okolních obcích s dojezdovou vzdáleností do 15 km. Provozní doba pro terénní službu je po celý týden včetně víkendu od 7 do 20 hodin. Zázemí služby je  v přízemí domu s pečovatelskou službou na Hornické 643, kde jsou pečovatelky v pracovní dny k zastižení od 7 do 15 hodin.

V rámci služby fuguje také půjčovna kompenzačních pomůcek, která je určena pro širokou veřejnost, nikoliv pouze pro uživatele Charitní pečovatelské služby. V půjčovně jsou k dispozici např. polohovací lůžka, toaletní křesla, chodítka, mechanické vozíky.

V případě zájmu o naše služby je možné kontaktovat vedoucí
Mgr. Kateřinu Kučerovou, DiS., tel. 566 551 766, 777 155 374, e-mail:
katerina.kucerova@zdar.charita.cz

Autorka tiskové zprávy: Zdeňka Bartošová, DiS. sociální pracovnice Charitní pečovatelské služby Bystřice nad Pernštejnem

Foto: Zbyněk Čech