SLAVÍME 25 LET ... Mnohdy jsme u našich pacientů jediní, kdo je za celý den navštíví.

Aby naše terénní služby dobře fungovaly, potřebují k tomu mě - charitní auto. Mám bílou barvu a na zadním skle samolepku s nápisem „Pořízeno z Tříkrálové sbírky“. Lidé z okresu na mě při tradiční Tříkrálové sbírce vybrali peníze a já si toho moc vážím. Jsem denně vytížené.

Pomáhám zdravotním sestřičkám z Charitní ošetřovatelské služby, které vozím za jejich pacienty. Nejčastěji vozím sestřičku Marušku. Vím, že když mě ráno nastartuje, odvedeme spolu kus dobré práce. Průměrně za den ujedeme až 90 km a navštívíme asi 15 pacientů.Maruška za mě zodpovídá, udržuje mě v čistotě, vozí do servisu.

V zimě je služba horší. Maruška mě často najde ráno pod čepicí sněhu nebo obalené ledovkou. Musí mě nejdříve očistit, odklidit kolem mě sníh, a pak hurá do práce. Kdo na nás dnes čeká? Snad sestřičku bezpečně dovezu všude tam, kde čekají na naši zdravotní péči.

Po ránu Maruška zajistí odběry krve, potom převazy chronických ran, aplikace injekcí, pohybové terapie, změří fyziologické funkce, zaučí rodinné příslušníky, jak co nejlépe pečovat o své blízké. A tak navazuje pacient za pacientem, vesnice za vesnicí, spolu dojedeme i na samoty. Mnohdy jsme u našich pacientů jediní, kdo je za celý den navštíví. Maruška má u mě celodenní zázemí. V kufru vozí potřebné pomůcky a materiál. Pokud někdo potřebuje, dovezeme i kompenzační či rehabilitační pomůcky.

Odpoledne zaparkujeme na našem místě u polikliniky. Pro dnešek máme hotovo. Nyní mám čas si odpočnout a ráno jedeme znovu. Už teď se těším.

Autorky příběhu: Marie Prokešová, Milada Čaháková, všeobecné sestry Charitní ošetřovatelské služby

Foto: Zbyněk Čech

DSCF4455