SLAVÍME 25 LET ... Moje pracovní pozice: Koordinátor Tříkrálové sbírky

Je konec října. Přípravy Tříkrálové sbírky nabírají na obrátkách. Začínám se „topit“ v množství papírů potřebných k zapečetění kasiček, v mailech s důležitými pokyny ke sbírce i v logistice doprovodných akcí. Svižné pracovní tempo mi zpříjemňují telefonáty s kolegy z jiných Charit a tříkrálovými asistenty, kteří mají na starosti sbírku v jednotlivých oblastech okresu. Usmívám se „do telefonu“, aniž by mě někdo viděl, ale jsem ráda, že po roce opět slyším známé hlasy plné nadšení a optimismu.

Někdy přichází chvíle, kdy se člověk u telefonování dokonce i zapotí. Třeba když mám oslovovat nové oblasti, kde se ještě nekoledovalo, nebo řešit přestěhovaného asistenta na již zaběhlém území… Ale i to k mé práci patří. A dělám to ráda.

Přestože přípravy jsou zdlouhavé a občas mi připadá, že i nekonečné, vím, že přijdou chvíle, které mne na tom všem baví nejvíce. Obohacující setkávání s asistenty, koledníky a dárci. Od prosince s napětím očekávám, jaké bude počasí. Asi jsem blázen, ale sněhová nadílka mi cestu po žďárském okrese s tříkrálovými kasičkami většinou zpříjemní. Cesty jsou hned veselejší, zábavnější. A terén pestřejší. Jen to rozmrazování předního skla a dřívější vstávání není nic pro mě. Ale to nevadí, brzy to dospím.

Na svých cestách si s chutí v autě pouštím CD a zpívám si „z plna hrdla“. Rozvážku tříkrálových materiálů si vždy plánuji dle míst, kam se chystám, snažím se pohybovat stále v jedné oblasti. Občas dochází k nečekaným situacím: dveře bytu asistenta mi otevírá přerostlá doga velikosti „telete“, při předávání věcí mi kolem nohy leze leguán nebo si jen jedu setmělou krajinou a najednou přede mnou hoří dům. To vše jsem jako koordinátorka zažila. Jízdy v kalamitních zasněžených časech se neobejdou bez aut v příkopech. I já občas nějaké potkávám. V tu chvíli nekoordinuji pouze sbírku, ale zajišťuji záchranu zapadeného auta v podobě traktoru. A do toho začínají telefonáty od asistentů s prosbou o další materiál.

Chvilka odpočinku nastává během vánočních svátků. Připravuji se na lednové rozpečeťování, ladím tradiční Tříkrálový koncert v Novém Městě na Moravě i odměny pro naše koledníky. A hlavně nezapomínám ani na rodinu, protože dva měsíce jsou náročné i na koordinaci domácnosti.

Začátek nového roku, tedy počátek sbírky, si užívám v roli krále. Společně s mými kolegy z Charity a velbloudem Kamilem navštěvujeme městský úřad, mateřskou školku nebo naše uživatele. Těm vinšujeme vše dobré do nového roku a přibližujeme jim tuto prastarou tradici.

Sama se účastním i koledování ve Žďáře nad Sázavou. Naučila jsem se hrát tříkrálovou koledu na ukulele, tak toho musím využít! Navíc se díky koledě dostanu více do víru dění a užívám si tak reakcí dárců a legraci s ostatními králi. A to mě baví. S některými koledníky si každoročně jezdíme do brněnské katedrály pro úvodní požehnání otce biskupa. Zároveň se účastníme přímého přenosu tříkrálového koncertu z Městského divadla v Brně. Vidět pana Čenského naživo je zážitek! A Kašpárek v rohlíku to umí také senzačně rozjet.
S koncem sbírky už přichází únava. Vidina všech svezených kasiček, úspěšně předané papírové podklady o pečetění i rozpečeťování i spokojené reakce koledníků a asistentů mě však stále udržují v tempu do posledních chvil sbírky.

Přichází čas děkovného Tříkrálového koncertu, který je odměnou všem za vydařené chvíle sbírky a poděkováním těm, kteří během ní pomáhali.

Je závěr ledna. Dokončuji nezbytnou administrativu a vzpomínám na uplynulé dva měsíce. Usmívám se stejně jako na začátku.

Autorka textu: Veronika Dobrovolná, koordinátorka Tříkrálové sbírky v letech 2014-2017, v současné době na mateřské dovolené

Veronika Dobrovolná vlevo (2015)

Veronika Dobrovolná vlevo (2017)

LOGO 25 LET OCHZR