25. výročí DCHB

Nadosah na Pohádkovém dni dětí v Bystřici nad Pernštejnem

V neděli 28. 5. 2017 se během dopoledních hodin mohli návštěvníci Pohádkového dne dětí zastavit u stánku nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Nadosah, které spadá pod Oblastní charitu Žďár nad Sázavou.

Pracovníci a dobrovolníci této bystřické sociální služby si připravili pro děti a rodiče navlékání korálků, domácí „megabublifuk“ a slalom s alkobrýlemi, jejichž cílem je přiblížit zájemcům stav po požití alkoholu při cca 1,5 promile. Slalom měl obrovský úspěch, zúčastnilo se ho několik desítek dětí a rodičů. Malí, mladí i starší byli zaujati a překvapeni – mnohdy nepříjemně – účinky alkobrýlí. Některým nedělalo problém proplést se mezi kužely a bravurně se podepsat na připravenou tabuli, jiným se motala hlava a neorientovali se v prostoru. Po skončení slalomu pracovníci s mnohými diskutovali o rizicích plynoucích z užívání alkoholu, ale i jiných omamných látek, a obecně o práci, poslání a cílech nízkoprahového zařízení.

„Byla to výborná příležitost, jak veřejnosti přiblížit způsoby prevence a práce s dětmi a mládeží v naší sociální službě a pokusit se tak odstraňovat předsudky veřejnosti o takových službách jako je náš Nadosah,“ zhodnotila nedělní dopoledne na náměstí vedoucí Bc. Renata Hanychová.

Poděkování za skvělou organizaci a atmosféru na Pohádkovém dni dětí patří rovněž pracovnici Nadosahu, dobrovolníkům a Kulturnímu domu Bystřice nad Pernštejnem.

Tým Nadosah NZDM