Stůl denního stacionáře Rosa vypráví: Každý člověk má rád, když je něco „na stole.“

Je sedm hodin ráno a já už očekávám první uživatele stacionáře. Jsem čistě umytý a připravený na nový den. Uživatelé se u mě schází každý den, pijí svoji ranní kávu, čaj či vodu s citronem. Společně se baví o náplni dne, který je čeká. Už víte, kdo jsem? Jsem dlouhý a široký stůl v denním stacionáři Rosa. Velký proto, aby se ke mně všichni vešli. Je nás tu totiž hodně.

Po příchodu všech uživatelů jdou někteří k mým kolegům do dílen, tělocvičny, stimulační místnosti, snoezelenu. I v těchto místnostech jsou pracovní stoly. Ty mají pracovní pomůcky na rozvoj motoriky, upevnění pracovních návyků a zdokonalení se v činnostech. Já a moji kolegové jsme totiž ve stacionáři velmi důležití. Schází se u nás uživatelé s pracovníky, společně si spolu povídají, předávají si zkušenosti, zážitky, vznikají u nás nová přátelství. U stolu se vítají návštěvy, které rádi vidíme, často zde poskytujeme občerstvení, připravené uživateli v rámci cvičné kuchyně.

Jsou činnosti, které bez nás stolů nejdou. Nejsem sice kulatý stůl, ale naše pravidelné sezení u „společného stolu“ probíhá každé pondělí po svačině. To mají uživatelé a pracovníci společné porady. Při nich se spolu baví o náplni týdne, co by rádi, co by měli, co by chtěli, opakují si nouzové situace, debatují o svých právech a povinnostech, upevňují si svoje komunikační dovednosti a vyjádření svého názoru.

U všech jsme v oblibě. Každý člověk má rád, když je něco „na stole“. Myslím tím něco dobrého, něco k snědku. U nás ve stacionáři si mohou vybrat, co by chtěli na stole mít. Mají na výběr ze tří obědových jídel, sami si připravují svačinky a určují jejich skladbu.

Všichni jsou na mě milí, vždy mě před jídlem prostřou, po jídle sklidí a očistí. Moc je za to chválím. Navíc i já se snažím být jejich příjemným pomocníkem. Rád také uvítám i Vás, například na Dni otevřených dveří našeho stacionáře v úterý 25. září odpoledne.

Autorka článku: Bc. Petra Königová, DiS., vedoucí denního stacionáře Rosa

DSCN0074