25. výročí DCHB

Uživatelé Rosy podpořili Free Run pěti kilometry

V sobotu 10. 6. 2017 se v Bobrové uskutečnil druhý ročník sportovní akce Free Run. Běh byl koncipován do dvou okruhů po 5 km. Každý účastník si tak mohl vybrat, zda poběží, pojede na kole, či půjde pěšky trasy dlouhé 5, 10, 15, 20 km.

S myšlenkou uspořádat běh pro charitativní účel přišla skupina mladých dívek z Bobrové, které o sobě na facebookových stránkách uvedla:

„Jsme tým pěti mladých holek, které se nesmírně nadchly do myšlenky spojení zábavy, fyzické aktivity a dobročinné akce. Veškerou organizaci děláme z vlastní iniciativy a v našem volném čase. Již minulý rok jsme organizovaly úspěšný 1. ročník FreeRun na pomoc pejskům bez domova a s pomocí všech účastníků závodu jsme společnými silami pomohli hned dvěma útulkům v kraji Vysočina. Tento rok jsme chtěli pomoci lidem s hendikepem, vybrali jsme si zařízení Rosa – denní stacionář, který spadá pod Oblastní charitu Žďár nad Sázavou a je určen pro lidi s mentálním či kombinovaným postižením a začali jsme s ním aktivně spolupracovat.“

Spolupráce Rosy s Free Runem začala milou návštěvou organizátorek v denním stacionáři. Uživatelé Rosy poté připravili keramické kapky jako symbol Rosy, které se staly součástí medailí pro účastníky akce. Už při návštěvě organizátorek v Rose někteří uživatelé začali hovořit velmi nadšeně o možnosti „jít si zaběhat“ a ještě pro dobrou věc. „Společně jsme se dohodli, že budeme pravidelně běhat, abychom zjistili, zda Free Run poběžíme nebo půjdeme pěšky,“ vysvětluje Bc. Petra Königová, DiS., vedoucí denního stacionáře Rosa.

Dva uživatelé Rosy začali aktivně běhat nejen ve stacionáři, ale i ve svém soukromí. Z počátku běhali jen krátké vzdálenosti, které postupně prodlužovali. Před samotnou akcí byli společně s vedoucí Petrou na bystřickém fotbalovém stadionu, kde uběhli zhruba dva kilometry. V sobotu se vydali se svými blízkými na připravovanou akci. I přes velmi teplé, slunné počasí se podařil oběma uživatelům neuvěřitelný výkon. Uběhli totiž trasu ve vzdálenosti pět kilometrů, a to společně s ostatními běžci.

„Pro mě je to obrovská radost a hrdost na oba, protože dokázali překonat bariéry svého postižení a namotivovali se tak, že uběhli trať s ostatními zúčastněnými. Byl to pro ně velký krok vpřed v samostatnosti a ještě větší krok k dalším sportovním aktivitám, ve kterých je chceme nejen v rámci stacionáře podpořit,“ vysvětluje dojatě Petra Königová. „Jsem moc ráda, že se organizátorky rozhodly podpořit výtěžkem z celé akce právě Rosu. Díky jejich rozhodnutí se podařilo otevřít dveře aktivního sportu i našim uživatelům, což je pro mě největší „výtěžek“ z celého skvělého dne. Samozřejmě finanční dar, který Rosa z běhu obdržela v hodnotě 39 000 Kč si zaslouží velké poděkování všem, kteří celou akci s velkým nasazením připravovali, všem sponzorům a zúčastněným běžcům, chodcům či cyklistům. Za Rosu mohu říct, že jsme si akci perfektně užili a už teď se těšíme na další ročníky! Moc děkujeme,“ vzkazuje Petra Königová.

Tým pracovníků denního stacionáře Rosa