Vedoucí žďárské Ponorky: „Máme naději, že naše pomoc přišla ve správný moment ke správnému jedinci.“

S Mgr. Veronikou Brychtovou o službách a aktivitách, které už 21 let poskytuje nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Ponorka, spadající pod Oblastní  charitu Žďár nad Sázavou

Veroniko, od roku 2014 jste vedoucí jednoho ze tří nízkoprahových zařízení pro děti a mládež. To vaše má název Ponorka a funguje ve Žďáře nad Sázavou.  Jaká je vůbec náplň vaší činnosti? Co dětem či mládeži nabízíte?

Pro to, abych přiblížila, co Ponorka dělá, využiji symboliku našeho názvu. Jsme vlastně takové útočiště pro děti a mladé lidi, kteří jsou ztraceni v moři problémů, potřebují pomoci najít vlastní kompas, aby se lépe vyznali ve svém životě. Snažíme se, aby se díky nám nepotopili úplně na dno a mohli dýchat i pod hladinou všech průšvihů. Pomáháme našim uživatelům k tomu, aby se konečně odrazili od břehu a společně s nimi překonáváme všechna vlnobití, která v tomto složitém období dospívání prožívají. Důležité je také zmínit to, že na palubě naší Ponorky má každý své místo a je důležitý a zároveň je nutné dodržovat určitá pravidla, aby se nám všem společně dobře proplouvalo.

Vaše nízkoprahové zařízení má za sebou již bohatou historii. Loni jste slavili 20 let. Tušíte, jak tehdy vzniklo?

Je to už pěkná řádka let, co tady Ponorka funguje a hodně věcí se za tu dobu změnilo. Ponorka byla založena společně s nynějším Centrem prevence Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Měli jsme jeden společný název Ponorka. Obě služby se ale rozšiřovaly, zvyšovala se poptávka jak po programech primární prevence, tak po nízkoprahové a terénní činnosti, a tak se vedení rozhodlo v roce 2014 oddělit je. Ukázalo se to jako funkční řešení, kdy se obě služby neustále rozvíjejí ve svých činnostech. Mnohdy se nám ještě teď stane, že někteří lidé potřebují služby Centra prevence a volají k nám. Kolegům pak informace předáváme stejně jako oni nám a povědomí jsme o sobě rozhodně neztratili.

Jaká je cílová skupina vašeho zařízení a jaké jsou její požadavky na službu?

Před několika lety k nám chodili dospívající až od 13 let. Často jsme se ale potkávali s tím, že naše služby chtěly nebo potřebovaly i mladší děti, a tak se v roce 2015 cílová skupina snížila na 6 let. Mohou k nám tedy už i děti, které navštěvují 1. stupeň základní školy. Horní hranice je pak stanovena na 20 let. Vzhledem k tomu, že s mladšími a staršími klienty je nutné pracovat odlišným způsobem, máme kluby rozdělené dle věku tak, že se zde děti z prvního stupně s těmi staršími nepotkávají.

Jaká témata nejčastěji s mládeží řešíte? Co nejvíce mladé lidi ve Žďáře pálí?

V Ponorce se zajímáme hodně o jednotlivce, řešíme jeho individuální příběh, jeho život, jeho problémy a hledáme, jak všechno zvládnout tím nejlepším způsobem právě pro toho konkrétního člověka. Individuální přístup je v podstatě jedním z našich hlavních zásad. Samozřejmě se nám ale určitá témata vzhledem k této specifické životní fázi opakují – problémy ve škole, vztahy s vrstevníky, vztahy s autoritou – rodičem, učitelem nebo jiným dospělákem, první lásky a partnerství, nefungující rodina, chybějící zázemí, hledání brigády nebo práce, chybějící sebedůvěra, pocit nudy, neschopnost se zabavit a najít si koníček a mnoho dalšího, s čím potřebuje dospívající pomoct na cestě k dospělosti.

Poskytujete i streetwork, tzv. terénní sociální práci. V čem tato činnost spočívá a jak často se jí věnujete?

Do terénu chodíme každou středu odpoledne. Procházíme ulice, parky, hřiště a kontaktujeme tak děti a mladé lidi v jejich přirozeném prostředí. Do terénu s sebou nosíme některé potřeby pro volnočasové aktivity, jako např. míč nebo frisbee, máme u sebe také letáčky, abychom mohli informovat o službě nové zájemce, a také s sebou máme telefon s internetem, díky kterému dáváme klientům vědět, kde se právě nacházíme, popř. se domlouváme, kde se sejdeme.

Jak získáváte zpětnou vazbu na vaši službu, jak vůbec zjistíte, že Vaše působení má význam?

Máme vždy radost, když se za námi přijde podívat nějaký bývalý uživatel, a vidíme, že se mu daří, že žije tak, jak si představoval. A když pak zmíní: „Díky vám jsem tohle dokázal, kdybyste tu tenkrát nebyli, nevím, jak bych skončil,“ to nás teprve zahřeje u srdíčka J. Vzhledem k tomu, že jsme služba prevence, ve většině případů nám zůstává pouze naděje, že naše úsilí a pomoc přišla ve správný moment ke správnému jedinci.

V září pořádáte již 4. ročník akce Funny Fest. O jakou akci se jedná a jaký program veřejnosti nabídnete?

Funny Fest je jedinečný putovní festival nízkoprahových zařízení, která spadají pod Oblastní charitu Žďár nad Sázavou. Festivaly proběhnou během srpna a září ve Velkém Meziříčí, v Bystřici nad Pernštejnem i u nás ve Žďáru, a umožní prezentaci hned několika hudebním kapelám a tanečním uskupením z Vysočiny. Naším cílem je přiblížit veřejnosti fungování nízkoprahových zařízení a zminimalizovat tak předsudky vůči nim. Za opravdu bohatým programem festivalu stojí také snaha poukázat na důležitost smysluplného trávení volného času dětí a mládeže. Na Funny Festu jsou představovány možnosti, jak se lze zabavit a trávit volný čas aktivně. Pracovníci a celá řada dobrovolníků připravují nejrůznější aktivity zaměřené na nejmenší děti, mládež a dospívající i rodiče. Těšit se tak můžeme na slackline neboli moderní provazochodectví, kreativní a výtvarné dílničky, zábavné soutěže, malování na tělo, originální fotokoutek, obří bublifuk, turnaje ve stolním fotbálku a mnoho dalšího. Žďárský Funny Fest se uskuteční již 7. září a všichni jsou srdečně zváni.

Děkuji za rozhovor.

Lenka Šustrová