Vedoucí Klubu v 9: „Mluvit o duševním onemocnění je u nás stále velké tabu.“

Ivano, před 18 lety vzniklo pod záštitou Oblastní charity Žďár nad Sázavou zařízení s názvem Klub v 9, které poskytuje péči lidem s duševním onemocněním. Jaký byl prvotní impulz pro vznik této služby?
Hned v úvodu bych ráda upřesnila, že naše služba neposkytuje péči, ale snažíme se o maximální podporu uživatelů tak, aby si zvládli pomoci sami. I celý název služby Klub v 9 – centrum služeb pro podporu duševního zdraví by měl charakter této služby vystihovat. Naše zařízení vzniklo v roce 2001 na základě intervence rodičů osob s duševním onemocněním a lékařů psychiatrů.

Přednáška o fake news, dezinformacích a manipulacích v Nadosahu

Co znamenají často opakovaná slovní spojení fake news, dezinformace a manipulace? Jedná se o fenomén posledních let, nebo jsou tu s námi, šikovně skryté, už dlouhá staletí? Jak je možné, že fungují? Kdo a proč je vypouští? Jak se proti nim můžeme bránit?
Úterý 19. března od 17.00 hodin v NZDM Nadosah, Masarykovo nám. 299, Bystřice nad Pernštejnem
Přednáška je určená veřejnosti.

Masopust ve Včele se i letos vydařil

Poslední únorový týden pořádali klienti volnočasového klubu pro seniory a osoby s postižením Včela v Bystřici nad Pernštejnem tradiční masopustní setkání.
Účastníci se převlékli do masek už v pondělí, kdy navštívili děti v Mateřské škole Čtyřlístek. Masky měly připravené říkanky a pohádky pro děti. „I děti, které byly v krásných kostýmech, oslavily masopust s námi,“ sděluje s nadšením Lenka Skryjová, pracovnice Včely.

Slavení mší svatých za Oblastní charitu Žďár nad Sázavou

MŠE SVATÉ za klienty, pracovníky, dobrovolníky a podporovatele žďárské Charity
Pozvánka na mše svaté 2019

Žďárská Charita získala 2. místo v soutěži MŮJ SVĚT

Náš spolupracovník Jan Šustr převzal z rukou profesora Jindřicha Štreita ocenění v podobě 2. místa v jedenáctém ročníku celostátní charitní fotografické soutěže MŮJ SVĚT.
Slavnostní vernisáž se uskutečnila v úterý 4. března v budově Slezského zemského muzea v Opavě. Významnou součástí programu bylo i uvedení knihy MŮJ SVĚT, která slučuje všechny oceněné snímky prvního desetiletí existence výstavy. Na letošní fotografie se můžete těšit v říjnu v Čechově domě ve Žďáře nad Sázavou.

Fotografická výstava JSME MEZI VÁMI ve Velké Bíteši

11. 3.– 22. 3. 2019, v pracovní dny 8.00-15.30 hod.
Výstavní síň, Masarykovo nám. 5, Velká Bíteš

Fotografická výstava zachycující služby Oblastní charity Žďár nad Sázavou
Foto: Zbyněk Čech, Pavel Juráček, archiv Charity

Velikonoční prodejní výstava Včely a Rosy

čtvrtek 28. 3. a pátek 29. 3. 2019 od 8.00 do 16.00 hod.
Hornická 643 (přízemí), Bystřice nad Pernštejnem
K vidění a prodeji budou výrobky uživatelů volnočasového klubu Včela a denního stacionáře Rosa.
Udělejte si radost nákupem našich výrobků.

Pomozme zajistit dostupnou zdravotní péči pro všechny potřebné

Lidé bez domova s omrzlinami, kožní nemocí či otevřenou ránou se stávají psanci, kterým neumíme účinně pomoci. Podobně jsou na tom nemocní senioři, ponechaní bez pravidelné pomoci rodiny. Mnozí by mohli a chtěli zůstat doma, kde jsou zvyklí, jenže to často není možné. Nejsou jim dostupné potřebné zdravotní služby. „Poskytování sociálních služeb nemocným lidem, kteří se ocitli na okraji, drhne. Problém leží v nedořešené situaci na tzv. zdravotně-sociálním pomezí,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

Bystřická Včela se chystá na masopustní veselí

Každoročně se ve volnočasovém klubu Včela připravují na masopustní veselí. To letošní zahájí v úterý 26. února v Penzionu Hotelovka na Hornické ulici v Bystřici nad Pernštejnem. I letos zde bystřičtí senioři předvedou své kostýmy za doprovodu harmoniky. Na programu se jako každým rokem podílí děti z folklórního souboru ze Štěpánova nad Svratkou, které si pro účastníky připravily taneční a hudební vystoupení.

Poděkování ředitelky Ing. Jany Zelené za Tříkrálovou sbírku 2019

Milí koledníci a dárci, dovolte mi, abych Vám touto cestou poděkovala jménem Oblastní charity Žďár nad Sázavou za Vaše zapojení v rámci Tříkrálové sbírky 2019. Vám, koledníci, děkuji za ochotu a čas, který jste věnovali pro dobrou věc. Dárcům pak děkuji za jejich štědré dary, které pomohou a podpoří především potřebné lidi v našem regionu.