Klub v 9 na pobytu v Bojkovicích

V týdnu od 3. do 7. 9. 2018 se Klub v 9 vydal na pobytovou akci v Bojkovicích. Akce se uskutečnila za finanční podpory z Tříkrálové sbírky. Hlavním cílem rekondiční pobytové akce je zúročení a posílení získaných dovedností v rámci sociální rehabilitace během celého roku. Jedná se zejména o dovednosti spojené se samostatnou péčí o vlastní osobu, ověření a posílení dovedností při kontaktu se společenským prostředím a celkovou aktivizací uživatele.

Absolvováním pobytové akce uživatelé služby posilují vlastní samostatnost a získávají nové dovednosti a zkušenosti, které mohou využít v každodenním životě.

Týdenní pobyt začal v pondělí 3. září, kdy se „klubáci“ sešli na nádraží ve Žďáře nad Sázavou a po naložení zavazadel do auta se vydali vlakem do Brna, kde přestoupili a pokračovali až do Starého Města. Ve Starém Městě se podívali na památník Velké Moravy, kde mohli prozkoumat život našich předků. Poté se již vydali do Bojkovic, kde se po náročném dni ubytovali v chatkách.

V úterý se výletníci vypravili na náročnou pěší túru do obce Hostětín, která je známá jako ekologická vesnice, kterou navštívil dokonce i princ Charles. V Hostětíně se po dlouhém pochodu občerstvili a poté si prohlédli samotnou obec, především sochy v krajině a ukázkovou přírodní zahradu. Poté je opět čekala cesta vlakem do Bojkovic a návštěva místního muzea s velmi milou paní průvodkyní. Po dni plném zážitků se velká část účastníků osvěžila v plaveckém bazénu a po zasloužené večeři v kempu se již všichni odebrali k odpočinku a k nabrání sil na další den.

Středeční den účastníci pobytu pojali ve dvou variantách, kdy část účastníků zvolila odpočinkovou variantu a zůstala v kempu, kde navštívila i místní koupaliště, zahráli si různé hry apod. Druhá skupinka si zvolila výletovou variantu a vydala se do nedalekého lázeňského města, do Luhačovic. V Luhačovicích se uživatelé prošli po kolonádě a ochutnali vodu z místních pramenů a v odpoledních hodinách se vrátili zpět do kempu a po společné večeři se odpočinku účastnili již všichni.

Po náročných turistických výletech čtvrtek přímo vybízel k návštěvě nějaké kulturní památky a proto „klubáci“ zvolili zámek v Buchlovicích. Po prohlídce zámku a samozřejmě po výborném obědě se všichni přepravili zpět do kempu, kdy přišel čas na balení. A páteční den se již nesl v cestovním duchu, kdy uživatelé uklidili chatky, naplnili auto svými zavazadly a vydali se vlakem zpět do Brna a odtud do Žďáru, kde se všichni po náročném, ale krásném týdnu plném zážitků rozešli do svých domovů.

„Pobytová akce je tradiční, každoroční akce, na kterou se uživatelé vždy těší. Myslím si, že během pobytu si každý uživatel přijde na své, ať se jedná o turistiku, památky, atd. Jsme rádi, že i po tolika letech, co se pobytové akce uskutečňují, jsme opět našli místo, které jsme ještě nezmapovali a měli jsme tedy možnost poznat další krásnou část naší republiky. I přesto, že někteří uživatelé odjížděli se strachem, jak zvládnou pobyt v neznámém prostředí a s relativně náročným programem, si ho naplno užili a bez větších problémů ho zvládli. A teď už můžeme přemýšlet nad tím, kam pojedeme příští rok,“ uvedla Bc. Vladimíra Horáková, sociální pracovnice.

Autorka tiskové zprávy: Michaela Beranová, DiS., sociální pracovnice