Kolednické putování v Novém Městě na Moravě

I přes nepříznivost počasí se v sobotu 5. ledna 2019 ráno dostavilo do prostor novoměstského farního úřadu a skautské klubovny na Malé ulici více než šedesát dobrovolníků s úsměvy na tváři, dobrou náladou a nadšením pro věc.

Dobrovolníci se rozdělili do dvaceti skupin a koledovali napříč Novým Městem, které si předem rozdělili na několik částí. Po příchodu a přípravě jsme se všichni přemístili na schody před kostel a tam se vyfotili. Po focení se jednotlivé skupinky rozešly do různých částí města. Já se osobně připojil ke skupině, která měla na starosti část pod gymnáziem, tedy ulice od gymnázia ke Žďárské ulici.

Mezi námi panovala přátelská atmosféra plná úsměvů a vtípků. Později, když už nám byla zima, jsme spíše měli touhu po teple. U každého domu, či bytu to bylo jiné, jednou jsme se museli brodit sněhem, jinde pod námi praskal sníh, jinde jsme procházeli čerstvě proházenou cestičkou. Někde nás jako první vítali domácí mazlíčci, jinde postarší lidé či rodiče s dětmi. Většinou nás vítali s úsměvem, což nás potěšilo. Dokonce nám někteří dali cukroví nebo něco sladkého na cestu. Poté, co jsme obešli všechny domy v naší části, jsme se vrátili do tepla na faru, kde na nás čekal hřejivý čaj a občerstvení. Každý se zahřál, něco pojedl, popil, pokud mohl, tak se převlékl do suchého, popovídal si, zasmál se a odešel domů s pocitem, že v sobotní den vykonal něco dobrého.

Autor článku: Václav Josef Močuba

DSCF1263