Vedení žďárské Charity: Pomoc lidem z Ukrajiny bychom bez veřejnosti nezvládli
16. března 2022 Články

Vedení žďárské Charity: Pomoc lidem z Ukrajiny bychom bez veřejnosti nezvládli

Již třetí týden aktivně pomáhá žďárská Charita lidem z Ukrajiny, kteří utíkají před ničivou válkou.
„V tuto chvíli jsme pomohli již 27 rodinám, se kterými jsme nadále v kontaktu a mapujeme jejich potřeby. Často jde o maminky s dětmi, kterým jsme zajistili ubytování na území Žďárska, Velkomeziříčska a Bystřicka. Většina z nich zde hledá zaměstnání, aby se uživila, následně potřebují zprostředkovat školní výuku a volnočasové aktivity pro děti,“ vysvětlila Jana Kincová Křížková, koordinátorka Charitní záchranné sítě. 

Charita v první fázi poskytuje krizová lůžka, poté zprostředkuje ubytování, zabezpečí základní potraviny, hygienické zboží a další nutný materiál a je k dispozici při vyřizování potřebných dokumentů ve spolupráci s místními úřady. Současně organizace kvituje i nabídky zaměstnavatelů k pracovnímu uplatnění.

„Naší snahou je rovněž propojit příchozí, aby se necítili osamoceni. Zkontaktovali jsme i různá volnočasová centra, neziskové organizace a další instituce, které mohou nabídnout aktivity nejen pro rodiny. Dle požadavků jsme zřídili tři FB skupiny, kde se mohou lidé navzájem seznámit a podnikat společné aktivity, případně i využít nabídky různých pořádaných akcí,“ doplnila Jana Kincová.

I nadále Charita organizuje materiální sbírku ve Žďáře nad Sázavou ve spolupráci s Českým červeným křížem a Městem Žďár nad Sázavou.
„Sklad na Libušínské ulici již navštívilo nesčetné množství lidí, zapojila se velká města, menší obce, farnosti i různé spolky a kluby. Na místě vznikly nové možnosti další spolupráce v charitativních projektech,“ objasnila Karla Chromá, koordinátorka dobrovolníků, která má chod skladu na starosti. Od tohoto týdne dojde k omezení času, kdy je sklad otevřen, a to v podobě zrušení víkendů. Materiální sbírka tak zůstane otevřená v pracovní dny od 13.00 do 17.00 hodin. Požadovaný materiál ze stran Ukrajiny je průběžně aktualizován na www.zdar.charita.cz

K pomoci lidem z Ukrajiny vytvořilo vedení žďárské Charity speciální tým ze stávajících pracovníků tak, aby nedošlo k omezení stávajících osmnácti služeb, působících v okrese Žďár nad Sázavou.

„Bez pomoci veřejnosti bychom ale vše nezvládli. Těší nás všechny nabídky pomoci a máme radost z navázání nových kontaktů. V současné době potřebujeme posílit náš tým, proto hledáme i nové kolegy,“ sdělila Jana Zelená, ředitelka Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Zájemci o pracovní uplatnění pro oblast Žďáru nad Sázavou v podobě dohody o provedení se mohou více informací dozvědět na webových stránkách www.zdar.charita.cz

Kontakt na koordinátorku pomoci: Mgr. Jana Kincová Křížková, tel. 777 755 469

Foto: Richard Bouda (2022)

Ukrajina 2

Ukrajina 8

Ukrajina 2022