Co kdyby málo znamenalo hodně? Sbírka potravin rozdává radost
13. dubna 2023 Články

Co kdyby málo znamenalo hodně? Sbírka potravin rozdává radost

Žďár nad Sázavou – Jarní kolo celostátní Sbírky potravin se uskuteční v sobotu 22. dubna. Ve Žďáře nad Sázavou od 8 do 18 hodin také v Penny Marketu v nákupní zóně v Brněnské ulici. Právě potraviny a drogistické zboží z této prodejny se dostanou k potřebným matkám samoživitelkám, osamělým seniorům, rodinám v krizi a dalším lidem v existenční nouzi, kterým pomáhá Oblastní charita Žďár nad Sázavou.

Sbírka potravin je pro žďárskou Charitu příležitostí doplnit zboží v poloprázdném skladu. Zdražování dostává do složité existenční situace stále více lidí. „Ve srovnání roků 2021 a 2022 se počet potřebných, kteří využívají pomoci Charitní záchranné sítě zvýšil o třetinu,“ říká Jana Kincová Křížková, koordinátorka Charitní záchranné sítě. V minulém roce žďárská Charita pomohla 452 lidem v existenční nouzi.

Které potraviny nakoupit? Stáhněte si nákupní seznam

Služby Charitní záchranné sítě využívá také maminka tří dětí, které před půl rokem lékaři diagnostikovali vážnou nemoc. „Musela jsem opustit práci a zůstala téměř bez příjmů. Když se o mé diagnóze dozvěděl otec našich dětí, odešel. Na vše jsem zůstala sama,“ vypráví svůj příběh klientka žďárské Charity, která před třemi měsíci oslovila Charitní záchranou síť. „Díky potravinové a materiální pomoci mohou moje děti i nadále důstojně vyrůstat s mámou. S pracovnicemi řešíme také nárok na výživné, pomohli mi vyřídit příspěvky hmotné nouze, a hlavně mám prostor, kde se mohu důvěrně se vším svěřit,“ dodává maminka tří dětí.

Sbírka potravin je dnem solidarity, při kterém může každý pomoci tím nejjednodušším způsobem, darem trvanlivých potravina a drogérie. Sbírku potravin organizuje Česká federace potravinových bank a Oblastní charita Žďár nad Sázavou se do ní připojuje jako partner.

Charitní záchranná síť

Posláním Charitní záchranné sítě Oblastní charity Žďár nad Sázavou je poskytovat pomoc a podporu lidem nouzi na území žďárského okresu prostřednictvím kvalifikovaných pracovníků. Cílovou skupinou jsou osoby v nouzi, které vypadávají ze systému podpory a pomoci institucí a dalších služeb, nebo je tato pomoc pro ně nedostatečná.