Den, který začal smutkem, a přesto byl plný naděje
8. dubna 2021 Články

Den, který začal smutkem, a přesto byl plný naděje

Je čtvrtek ráno. Zdravotní sestřičce Petře začíná nový pracovní den. Po víkendu, kdy v Domácí hospicové péči zemřeli čtyři pacienti, doufá Petra ve veselejší dny. 

1

7:23

 V 7:23 zvoní telefon. Volá manželka jednoho z pacientů (říkejme mu třeba František) a bohužel hlásí další smutnou zprávu - Františkovo úmrtí. Petra bere bundu a vyráží do terénu.

 

2

7:45

Petra je na místě. Překontroluje Františkovy tělesné funkce a bohužel potvrzuje, že pacient před chvílí zemřel. Společně s manželkou zavolají příbuzným a vyčkávají na příjezd koronera. Františka mezitím umyjí, převlečou a důstojně se s ním rozloučí. Nejbližší rodina je již na cestě k nim.

 

3

9:26

Petra opouští pozůstalou rodinu. Nasedá do auta a vydává se k dalšímu pacientovi. Svou práci má velmi ráda. Nejvíce však setkání s jejími pacienty a jejich nejbližšími. Cítí, že je pro ně oporou v nelehkých chvílích.

 

4

9:57

Přijíždíme za pacientem. Petra bere velkou tašku se zdravotním vybavením. Za oknem ji už vyhlíží obyvatelé domu, u kterého parkujeme. Je vidět, že se na sestřičku těší. Petra překontroluje fyziologické funkce. Pacient má zavedenou hadičku do močového měchýře. Bohužel se mu v moči objevuje krev. Petra konzultuje jeho zdravotní stav s lékařem. Nasazují léky proti krvácení. Poté se na chviličku posadí a pohovoří s pacientem i jeho nejbližšími, zodpoví jejich otázky a podpoří v jejich nelehké životní situaci. I když nikomu není do smíchu, přeci jen si najdou chvíli na trošku humoru. Společně si domluví příští návštěvu. Při rozloučení vtipkují. Odjíždíme s úsměvem.

 

5

11:03

Čeká nás další pacient. Tentokrát nám otevírá malinká dívenka, vnučka pana – říkejme mu Josef. Ten sedí na gauči v prostorné kuchyni, kde voní oběd, který připravuje Josefova manželka. Když pan Josef uvidí Petru, celý se rozzáří. Po kontrole fyziologických funkcí ošetří Petra Josefovi hadičku, kterou má napojenou z ledvinové pánvičky ven na sběrný sáček, kam odchází veškerá moč. Sestřička místo odezinfikuje a přelepí sterilním krytím. I zde Petra na chvíli usedá, aby si společně se všemi pověděla, co se za dobu, kdy tu nebyla, přihodilo. Nezapomene se poptat i na ostatní příbuzné. Kolem běhá Josefova vnučka, zpívá si a vypráví o tom, co se děje doma. Školka je zavřená a je vidět, že pan Josef je z malé společnice nadšený.

 

6

12:08

Přijíždíme do kanceláře. Petra zapíše důležitá fakta dnešního dne, vyřídí potřebné úkony, ohřeje si oběd a zavolá domů dětem, aby je pozdravila. Na chvíli si odpočne. Čeká ji ještě návštěva dvou pacientů. Ve 12:53 opět vyráží do terénu za dalšími pacienty.

 

7

15:26

Petřin pracovní den je u konce. Pro většinu z nás je péče domácího hospice neuchopitelná. Ten pocit, kdy moc dobře víte, že je ve vaší nelehké situaci někdo, kdo vám poradí, pomůže a ve většině i odleví nejen od bolesti, ale i od starostí, je prostě k nezaplacení. Petra není v týmu Domácí hospicové péče sama. Jsou tu další sestřičky, hlavní koordinátorka/vedoucí, sociální pracovnice, pečovatelka, lékaři, psychologové, duchovní. Ti všichni tvoří profesionální tým této terénní služby. Na přijmu jsou 24 hodin denně. Mají náš respekt.

K tomu, abychom poskytovali naši péči co nejkvalitněji, potřebujeme vás. Díky vašemu daru vybavíme náš mobilní tým nutnými zdravotními pomůckami, které uleví od bolesti a pacient bude moci i nadále žít doma mezi svými nebližšími.

Jak nám můžete pomoci?

Svým finančním darem pomůžete pokrýt vysoké náklady na tyto tolik potřebné služby, reagovat na jejich zvyšující se poptávku v období pokračující pandemie a plnit tak nadále přání co největšímu počtu potřebných. 
 
 

BANKOVNÍ PŘEVOD

110889787/0300
VS 8062021

 

 

 

 

QR PLATBA

.

 

DARUJME

Platforma pro online dárcovství

 

PLATEBNÍ BRÁNA PAYS

 

Potvrzení o poskytnutém daru vám rádi vystavíme.

KONTAKT

Domácí hospicová péče
Horní 28, 591 01 Žďár nad Sázavou
mob.: 731 636 957, 604 843 062 
e-mail: dhp@zdar.charita.cz

Vzhledem k terénní povaze služby je vhodná telefonická domluva předem.

Víte o někom, kdo naši péči potřebuje?
Doporučte nás dále. Pokusíme se být nápomocní.

Mgr. Radka Čaníková

projektová manažerka, fundraiserka
Tel.: 730 163 135 E-mail: ~8quRW779bxy.Z4WHsqk8W7%WkvDRW7r