Koordinátorka Tříkrálové sbírky:  „Koledníkům dělá velkou radost, že mohou přinášet požehnání do většiny míst  našich měst a obcí.“
2. ledna 2024 Články

Koordinátorka Tříkrálové sbírky: „Koledníkům dělá velkou radost, že mohou přinášet požehnání do většiny míst našich měst a obcí.“

Veroniku Dobrovolnou znají mnozí v období Tříkrálové sbírky jako zpívající královnu. Ona sama koordinuje v rámci celého okresu Žďár nad Sázavou jednu z největších dárcovských kampaní již po sedmé.

Veroniko, Tříkrálová sbírka je opět tady. Letos celorepublikově jubilejní, pětadvacátá. Kolik koledníků se aktuálně zapojuje a v jakých oblastech?
V tomto jubilejním roce se koledy v terénu zúčastní zhruba 2 300 dobrovolníků všech věkových kategorií, a to po celém okrese Žďár nad Sázavou.

2 300 koledníků je už pořádný dav lidí. Co myslíte, jaká je největší motivace pro koledníky, aby vyrazili do ulici?
Druhů motivace je, řekla bych, několik. Hodně záleží na věku koledníků. Ti menší se těší především na dobroty, které si během obchůzky domácností vykoledují. Mládežníci se zase více těší na tříkrálový šátek či na zábavu, která koledování doprovází. My starší se těšíme na setkání se sousedy, na popovídání, úsměv, slzu, která se mnohdy objeví na tváři navštěvovaných. Ale rozhodně nám všem dělá velkou radost, že můžeme přinášet požehnání do většiny míst našich měst a obcí.

Veroniko, v roce 2001 začínala Charita s dvanáctitisícovým výtěžkem. Loňská sbírka vynesla 4,7 milionů korun.  Co se za těch skoro 25 let změnilo? Co myslíte, že způsobilo ten nárůst?
Nárůst finančních prostředků způsobuje jednoznačně ochota dárců, koledníků a našich tříkrálových asistentů v celém okrese, vnímavost lidí k potřebám druhých a dobré srdce.
A co se změnilo? Sbírka se stávala stále více známější a transparentnější. Postupně docházelo k rozšiřování koledy do obcí a měst, což vedle k nárůstu navštívených domácností, takže i k nárůstu vykoledovaných finančních prostředků. A možná bylo šíření sbírky podpořeno i díky službám, které Oblastní charita Žďár nad Sázavou nabízí, kdy naši pracovníci obětavě a s velkou trpělivost dojíždějí do domácností klientů nebo se s nadšením věnují dětem a mládeži.

Co Vám osobně dělá při Tříkrálové sbírce největší radost? Na co se nejvíce těšíte?
Při přípravách si velmi užívám setkávání s tříkrálovými asistenty, kterým pravidelně rozvážíme tříkrálový materiál k vykonání sbírky. Mnohdy jsou setkání s nimi plná inspirace a pohody. Mám velkou radost, že s námi spolupracují již dlouhá léta. Poté mám velmi ráda samotnou koledu, kdy se se svými dětmi vydávám do terénu, zpíváme a obveselujeme sousedy.

Veroniko, z toho, co říkáte, je znát Vaše nadšení i to, že Vás práce koordinátorky opravdu baví a je Vaší srdeční záležitostí. Stíháte i koledovat?
Letos bych šla do terénu velmi ráda, ale bohužel se koledy v letošním roce nemůžu zúčastnit ze zdravotních důvodů. Ale snad zvládnu alespoň koledu na městském úřadě, na kterou se též velmi těším.

Děkuji za rozhovor.
Lenka Šustrová, 2. ledna 2024