Rok s Ukrajinou: pomoc pro 1700 uprchlíků
23. února 2023 Články

Rok s Ukrajinou: pomoc pro 1700 uprchlíků

Před rokem, 24. února 2022, začala ruská agrese na Ukrajině. Humanitární katastrofa spustila migrační vlnu mířící do České republiky. Oblastní charita Žďár nad Sázavou se stala pevnou oporou pro 1700 ukrajinských válečných uprchlíků.

V prvních dnech směřovala pomoc lidem, které z jejich domovů vyhnala válka, především na zajištění základních potřeb – jídla, ošacení, ubytování, léků či lékařské péče. Přicházely převážně ženy s dětmi. „Pro žďárskou Charitu to bylo jedno z nejnáročnějších období v její třicetileté existenci. V krátkém čase se nám ale podařilo zorganizovat rozsáhlou a komplexní pomoc,“ řekla koordinátorka Charitní záchranné sítě Oblastní charity Žďár nad Sázavou Jana Kincová Křížková. 1463 lidí dostalo od žďárské Charity oblečení, 598 uprchlíkům zajistila jídlo a 213 jich díky Charitě mělo kde složit hlavu. Jako první střecha nad hlavou sloužila pro 60 lidí i sokolovna rodiny Kinských ve Žďáře nad Sázavou.  

Nezastupitelnou roli v modro-žluté pomoci mají desítky dobrovolníků a stovky ochotných dárců. Díky nim již mohla Oblastní charita Žďár nad Sázavou na Ukrajinu vypravit 16 aut s lékařským vybavením a humanitární pomocí.

Jak mohou podpořit Oblastní charitu Žďár nad Sázavou?

Ale ani rok po začátku rusko-ukrajinské války pomoc Charity ukrajinským uprchlíkům nekončí. Kontaktní místo pro lidi z Ukrajiny je ve Žďáře nad Sázavou otevřené dvakrát týdně. „Rodilá mluvčí společně s českou kolegyní pomáhají uprchlíkům s registrací, prodloužením dočasné ochrany, s hledáním práce, bydlení, lékaře a umístěním dětí do škol,“ řekla Jana Kincová Křížková. Dále je ukrajinským uprchlíkům zajišťována materiální pomoc, poradenství a prostor pro sdílení.

Uprchlická krize způsobená válkou na Ukrajině si vyžádala enormní zapojení pracovníků Oblastní charity Žďár nad Sázavou. „Všechno co pro lidi z Ukrajiny děláme, přibylo k naší běžné práci. Naštěstí se nám podařilo personálně posílit Charitní záchrannou síť, pod kterou tato pomoc spadá, a můžeme tak efektivně pomáhat. Pomoc pro české občany, kteří se ocitají v nouzi, jsme nesnížili. Kvůli finanční a energetické krizi je tomu právě naopak,“ upozornila Jana Kincová Křížková.

ROK S UKRAJINOU V ČÍSLECH
1700 uprchlíkům celkem poskytla Oblastní charita Žďár nad Sázavou pomoc a podporu v prvním roce ruské agrese na Ukrajině.

1463 uprchlíkům jsme zajistili ošacení
1093 uprchlíkům jsme pomohli s vybavením domácnosti
598 uprchlíkům jsme obstarali potravinovou pomoc
299 uprchlíkům jsme poskytli doprovod 
265 dětem uprchlíků jsme dali školní pomůcky
213 uprchlíkům jsme sehnali ubytování
91 uprchlíkům jsme obstarali služby tlumočníka
70 uprchlíkům jsme zprostředkovali zaměstnání

Oblastní charita Žďár nad Sázavou vypravila na Ukrajinu 16 aut s lékařským vybavením a humanitární pomocí. Foto: Richard Bouda Oblastní charita Žďár nad Sázavou vypravila na Ukrajinu 16 aut s lékařským vybavením a humanitární pomocí. Foto: Richard Bouda Oblastní charita Žďár nad Sázavou vypravila na Ukrajinu 16 aut s lékařským vybavením a humanitární pomocí. Foto: Richard Bouda 

Oblastní charita Žďár nad Sázavou vypravila na Ukrajinu 16 aut s lékařským vybavením a humanitární pomocí. Foto: Richard Bouda Oblastní charita Žďár nad Sázavou vypravila na Ukrajinu 16 aut s lékařským vybavením a humanitární pomocí. Foto: Richard Bouda

 

Český rozhlas Plus, pořad Zaostřeno: Rok války aneb Ukrajinci v Česku

Vít Pohanka natáčel pro Český rozhlas Plus v Oblastní charitě Žďár nad Sázavou. „O tom, že hlavní proud uprchlíků směřoval hlavně do velkých měst a jaké byly třeba problémy v Praze na hlavním nádraží, už jsem četl nebo viděl a slyšel reportáží hodně. Mě by ale zajímalo, kolik uprchlíků směřovalo také na venkov a jak se s tím vypořádávalo třeba takové typické okresní město, proto teď stojím ve Žďáře nad Sázavou na Vysočině, kde oblastní charita zřídila takové poradenské centrum a tam se jdu podívat na to, kolik mají práce,“ uvedl svou reportáž ze žďárské Charity Vít Pohanka..