Tříkrálová koleda opět rozezní ulice měst a obcí
27. prosince 2023 Články

Tříkrálová koleda opět rozezní ulice měst a obcí

Závěr roku 2023 se blíží a s ním tradičně přichází i přípravy na další ročník Tříkrálové sbírky. S každým rokem dochází i k navýšení nejenom finančního výtěžku, ale i počtu kasiček v terénu a současně tak i počtu koledníků. Žďárská Charita si tohoto nárůstu velmi váží. Každá kasička navíc totiž v roce 2024 pomůže především rozvoji terénních sociálních služeb na Žďársku.

„V letošním roce jsme vydali prozatím 579 kasiček. Toto číslo však není konečné, protože v některých oblastech se ještě na počátku ledna objevují zájemci o koledování. Odhadujeme tedy, že do ulic měst a obcí v prvních čtrnácti dnech ledna vstoupí zhruba 2 300 dobrovolníků,“ vysvětluje koordinátorka Tříkrálové sbírky žďárské Charity, Veronika Dobrovolná.

I při této sbírce se podařilo obsadit všechny lokality, v nichž tři králové navštěvují každým rokem domácností se zpěvem a kasičkou. Hůře jsou koledníky pokrytá větší města jako je Žďár nad Sázavou nebo Velké Meziříčí. „Dárci se nám často ozývají, že je nenavštívil žádný koledník. Důvodem je však nedostatek zájemců, kteří by se aktivně zapojili do koledy,“ upřesňuje Veronika Dobrovolná. A zároveň vyzývá: „Ti, kteří by rádi napomohli dobré věci, se mohou ozývat na moje telefonní číslo 777 755 444. Tam vám poskytnu kontakt na asistenta v blízkosti Vašeho bydliště.“

Novinky pro letošní rok v organizaci sbírky žďárská Charita neplánuje. Pokusí se však obnovit tradici z dřívějších let, kdy pracovníci nebo klienti navštěvovali úředníky městských úřadů, aby předali své tříkrálové zdravice. Tříkrálové týmy se chystají do Žďáru nad Sázavou, Bystřice nad Pernštejnem, Velké Bíteše a pravděpodobně i do Velkého Meziříčí. Obyvatelé těchto měst se mohou těšit i na tři krále v okolí náměstí a v přilehlých částech.

Jako poděkování je pak pro koledníky v závěru tříkrálového období plánován Tříkrálový koncert, na kterém vystoupí tyto sbory: Magnificat, chrámový sbor, Lelekovice; komorní Studánka při ZUŠ Bystřice n. P.; komorní sbor Alter ego, Bystřice n. P.; Smyčcový orchestr N. Kyjovského při ZUŠ Bystřice n. P. v komorním obsazení a hosté. Diriguje paní Inka Pospíšilová, orchestr vede paní Lenka Macháčková. Tato hudební uskupení společně zahrají v neděli 14. ledna od 17.00 hodin v kostele sv. Kunhuty v Novém Městě na Moravě.

Získané finance použije žďárská Charita především na rozvoj svých terénních služeb, které jsou nejefektivněji využitým typem péče o ty, kteří chtějí v nemoci či pro svůj nepříznivý zdravotní stav zůstat doma. Většinou se jedná o obnovu vozového parku, např. pro potřeby Domácího hospice Barborka, Sociálně aktivizačních služeb pro rodiny, Odlehčovací péče nebo Charitní pečovatelské služby. Peníze z Tříkrálové sbírky pomohou i v zajištění koordinace dobrovolníků v rámci dobrovolnického centra Kambala.

Foto: Zbyněk Čech

Tři králové

Mgr. Lenka  Šustrová

Mgr. Lenka Šustrová

pastorační asistentka
Tel.: 777 155 389 E-mail: 7.AuRWim%mEy.Z4WHsqk8W7%WkvDRW7r