Božena Ptáčková: Pomáhejte. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat pomoc vy sami
13. září 2022 Články

Božena Ptáčková: Pomáhejte. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat pomoc vy sami

Žďár nad Sázavou – O dobrovolnictví přemýšlela Božena Ptáčková dlouho. Při návštěvách dcery, která bydlí nedaleko pečovatelské domu, viděla v zahradě sedět nebo se procházet staré lidi. Napadlo ji, že někteří jsou sami. Také u dcery v bytovém domě potkávala paní, kterou nikdo nenavštěvuje. „Občas jsem si s ní povídala a ona mě vždy moc děkovala za to, že si mohla s někým promluvit,“ říká osmašedesátiletá žena ze Žďáru nad Sázavou.

Mladí mají málo času, chodí do práce, a tak bývalou žďárskou knihovnici napadlo, že by bylo fajn, kdyby mohla chodit třeba právě do pečovatelského domu seniorům číst knížky nebo si s nimi jen tak povídat. „Jenže do toho přišel covid-19 a můj nápad padnul,“ vzpomíná Božena Ptáčková.

Dvacátého čtvrtého února začala válka na Ukrajině. „Přišla za mnou dcera a říká: mami, ty jsi chtěla být užitečná, tak teď můžeš. V Charitě hledají dobrovolníky pro pomoc ukrajinským uprchlíkům,“ vypráví Božena Ptáčková.

Čtěte také: Hana Rosecká: Dobrovolník má srdce na pravém místě

Dobrovolnicí Kambaly, dobrovolnického centra Oblastní charity Žďár nad Sázavou, se Božena Ptáčková stala v březnu. Dvakrát, třikrát týdně, co jí síly stačily, pomáhala Charitě s humanitární pomocí pro Ukrajinu. „Oprášila jsem zbytky ruštiny a konečně ji použila pro správnou věc,“ říká dobrovolnice. 

Božena Ptáčková ve žďárské Charitě třídila materiál, který lidé přinesli do sběrných míst. Oděvy, potraviny, drogistické zboží rozdělovala do krabic. A pak začaly chodit první rodiny uprchlíků. „Vybírali jsme jim z těch krabic správné věci, které pro začátek pobytu u nás nutně potřebovali,“ vzpomíná bývalá knihovnice.  

Vitální žďárská seniorka si vybavuje okamžik, kdy si uvědomila, že její rozhodnutí nezištně pomáhat bylo správné. „Přišla za mnou ukrajinská maminka, která byla těhotná, v náručí držela dvou až tříleté drobnější dítě a větší holčička stála vedle ní. Já jsem jim pomáhala hledat věci pro začátek v Česku. Ta maminka mi pořád dokola děkovala. Holčičce říkala: děkuj, děkuj, děkuj. Upřímnost toho jejího vděku mě vzal za srdce. Ona byla skutečně ráda za naši podanou ruku. Bylo vidět, jak je bezradná, jak moc si váží každé věci, kterou dostala. Jak je ráda, že se jí někdo snaží pomoci, i když jsme nenašli všechno, co pro děti potřebovala,“ cítí ještě dnes při této vzpomínce dojetí Božena Ptáčková.

Dobrovolník by měl být empatický, umět se vcítit do lidí. O tom je přesvědčena Božena Ptáčková. „Život mě naučil, že není vždy jen ten můj názor správný, že mohou být i jiné názory. A mohou to být dokonce i opaky mých přesvědčení,“ tvrdí dobrovolnice Kambaly. „Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat pomoc vy sami,“ doplňuje s tím, že pomáhat je pro ni přirozené, byla tak vychována.

Kontaktní formulář: Staňte se dobrovolníkem, dělejte radost s námi

Mezi dobrovolníky Oblastní charity Žďár nad Sázavou Božena Ptáčková zůstala i po první vlně humanitární pomoci Ukrajině. Naposledy ji koordinátorka dobrovolníků Kambaly Karla Chromá oslovila s prosbou o pomoc se soutěží pro děti a mládež ve žďárském nízkoprahovém zařízení Ponorka. „To je mi blízké téma. S dětmi jsem pracovala v dětském oddělení knihovny Matěje Josefa Sychry ve Žďáře nad Sázavou přes třicet let,“ vysvětluje Božena Ptáčková. Potěšilo ji, že se při srpnovém Dni s Ponorkou mohla opět potkala s žďárskými dětmi. „Říkaly mi, my vás známe z knihovny. To mi udělalo radost. Celý život tvrdím, že děti jsou pozitivní, ty vás vždy dobře naladí. Mně děti nikdy nezklamaly,“ tvrdí dobrovolnice.

Kambala - dobrovolnické centrum Oblastní charity Žďár nad Sázavou.

Kambala

Dobrovolnické centrum Oblastní charity Žďár nad Sázavou se zabývá systematickou prací s dobrovolníky, kteří se podílí především na realizaci projektů Charity, projektů spolupracujících organizací a poskytují pomoc při mimořádných událostech. Kambala každoročně zaštiťuje Tříkrálovou sbírku v okrese Žďár nad Sázavou, spoluorganizuje Potravinovou sbírku a Koláč pro hospic.