Jakub Vítek: Dobrovolnictví je skvělá zkušenost pro život
13. září 2022 Články

Jakub Vítek: Dobrovolnictví je skvělá zkušenost pro život

Žďár nad Sázavou - Každý úsměv se počítá a každý dobrý skutek je nesmírně cenný. Jak pravdivé je to tvrzení už ví osmnáctiletý Jakub Vítek ze Žďáru nad Sázavou. Z dobrovolnického centra Kambala Oblastní charity Žďár nad Sázavou chodí student žďárského gymnázia jednou týdně pomáhat s přípravou do školy a doučováním dětem ze žďárského Domova pro matky (otce) s dětmi Ječmínek. „Většinou se jedná o pomoc s vypracováním domácích úkolů. Když nám zbude čas, tak i s vysvětlením látky, která dítěti ve škole není jasná,“ vysvětluje gymnazista.

Se školáky se snaží Jakub Vítek být vždy zadobře, být jejich starším kamarádem. „V moha případech rodiče úkoly s dětmi nedělají, nebo se s nimi neučí, ne že by o to neměli zájem, ale prostě jim nezbývá čas. To platí hlavně v azylovém domě, kdy se rodiče snaží co nejvíce pracovat, aby si mohli zajistit vlastní bydlení. Pak dítě zůstává na učení samo,“ vysvětluje student.

Čtěte také: Božena Ptáčková: Pomáhejte. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat pomoc vy sami

Největší motivací pro Jakuba Vítka je, když vidí i sebemenší pokrok v učení u dětí, kterým třeba matematika nebo čeština zrovna moc nejdou. „Z toho mám vždy dobrý pocit. Vím, že má dobrovolnická práce má smysl. Člověk si uvědomí, že na světě není zbytečně,“ říká student. „Na doučování potom jdete, i když je to ta poslední věc, kterou byste chtěl právě dělat. Přenese vás přes to myšlenka, že na vás čeká dítě a vy ho přece nesmíte zklamat,“ dodává Vítek.

Jakub Vítek je dobrovolníkem Kambaly už jeden rok. K dobrovolnictví studenta Gymnázia Žďár nad Sázavou přivedl projekt DofE. Mezinárodní cena vévody z Edinburghu - anglicky The Duke of Edinburgh's International Award, zkráceně DofE, je mezinárodní program pod záštitou britské královské rodiny, který motivuje k osobnímu rozvoji mladé lidi ve věku od 14 do 24 let. Cílem projektu je podpořit komplexní rozvoj schopností a dovedností mladých lidí skrze dlouhodobé a pravidelné aktivity ve čtyřech provázaných oblastech: rozvoji dovednosti, pohybu, dobrovolnictví a dobrodružné expedici.

Kontaktní formulář: Staňte se dobrovolníkem, dělejte radost s námi

Stát se dobrovolníkem ale podle Jakuba Vítka není nic těžkého. „Stačí, když člověk má chuť a představu s čím a komu je v jeho silách pomoci,“ tvrdí student, který ve svém volném čase poslouchá hudbu a rád hraje na kytaru.

Dobrovolnictví doporučuje Jakub Vítek ze Žďáru nad Sázavou i svým spolužákům a kamarádům. „A ani to nemusí být nutně v rámci projektu DofE. Dobrovolnictví je skvělá zkušenost pro život, ať už váš důvod stát se dobrovolníkem je jakýkoliv,“ tvrdí Jakub Vítek.

info

Kambala

Dobrovolnické centrum Oblastní charity Žďár nad Sázavou se zabývá systematickou prací s dobrovolníky, kteří se podílí především na realizaci projektů Charity, projektů spolupracujících organizací a poskytují pomoc při mimořádných událostech. Kambala každoročně zaštiťuje Tříkrálovou sbírku v okrese Žďár nad Sázavou, spoluorganizuje Potravinovou sbírku a Koláč pro hospic.