Pobočky Centra Kopretina nabízí nově své programy všem generacím
18. února 2022 Články

Pobočky Centra Kopretina nabízí nově své programy všem generacím

S novým rokem změnila Kopretina – centrum pro rodiče s dětmi svůj název na Centrum Kopretina a současně také rozšířila programy nejen pro rodiče s dětmi, ale i širokou rodinu. Kopretinu mohou nově navštívit i zájemci z řad veřejnosti.  

„Naše programy mohou využívat rodiny s dětmi, maminky či tatínkové na mateřské či rodičovské dovolené, rodiče, kteří očekávají příchod miminka, a současně nás mohou navštívit i babičky, dědečkové, tety či strýčkové.  Nabídka našich programů je pestrá. Vybrat si z ní může zájemce různého věku i různých zálib. Na své si přijdou jak ti, kteří rádi tvoří a učí se novým věcem, ale také ti, kteří se rádi dozvědí něco nového z oblasti psychologie, výchovy dětí či sociální pedagogiky. V plánu máme i různé venkovní aktivity ať již v přírodě nebo poblíž zázemí našich poboček,“ sdělila Lenka Vencálková, vedoucí Centra Kopretina.

Vedení Centra, které spadá pod žďárskou Charitu, se rozhodlo rozšířit cílovou skupinu, pro které je nabídka programů určena i vzhledem k nárůstu tzv. sendvičových generací. Tu tvoří rodiče středního věku, starající se nejen o své děti, ale i o své starší rodiče. Centrum Kopretina mohou využít i rodiny se specifickými potřebami – vícečetné rodiny, rodiny s vícerčaty, rodiny s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami, rodiny během a po rozvodu, samoživitelky pečující o děti, rodiny s nemocným či postiženým dítětem nebo členem rodiny, pěstounské rodiny.

Centrum Kopretina je možné navštívit ve čtyřech pobočkách, a to v Bystřici nad Pernštejnem, v Radešínské Svratce, v Radostíně nad Oslavou a ve Velkém Meziříčí. Návštěvníci se mohou těšit i na inovované prostory.


PROVOZNÍ DOBA POBOČEK

NABÍDKA PROGRAMŮ

Posláním centra Kopretina je posilování a zkvalitňování rodinných vztahů, rodičovských kompetencí, zodpovědnosti. Působíme jako prevence vztahových dysfunkcí, k posilování mezigeneračních vztahů. Podporujeme rodiny v péči o děti, v jejich výchově, při slaďování práce a rodiny, napomáháme předcházet rizikovým situacím v rodině.
Naším cílem je poskytnout komplexní pomoc rodině jako celku, a to za pomoci poskytnutí poradenství v prorodinné oblasti a zprostředkování dalších služeb (např. psycholog, speciální pedagog, pediatr, právník aj.), vzdělávání vedoucí ke zvyšování rodičovských kompetencí a zodpovědnosti, volnočasové aktivity pro rodiny s dětmi, které podporují mezigenerační vztahy, a další doprovodný program včetně zajištění péče o děti v průběhu aktivit centra.

Kopretina