Den Charity 2023. Denní stacionáře otevřou dveře veřejnosti
21. září 2023 Články

Den Charity 2023. Denní stacionáře otevřou dveře veřejnosti

Denní stacionáře Oblastní charity Žďár nad Sázavou otevřou své dveře veřejnosti. Stane se tak u příležitosti svátku svatého Vincence z Pauly, patrona charitní práce. Ve středu 27. září bude možné navštívit Nesu ve Velkém Meziříčí a Rosu v Bystřici nad Pernštejnem, prohlédnout si prostory a zázemí, ve kterém denní stacionáře působí. Ve Velkém Meziříčí se uskuteční i představení služeb Osobní asistence.

Vedoucí velkomeziříčské Nesy Alena Poulová považuje Den Charity za příležitost veřejnost blíže seznámit se službami denního stacionáře. „S radostí přivítáme každého příchozího, představíme mu nabízené služby i aktivity a pokusíme se přiblížit i běžný život lidí s postižením,” řekla Alena Poulová. Den otevřených dveří v Nese obohatí výstava Charita v symbolech fotografa Richarda Boudy. Série černobílých snímků představuje široký záběr pomoci, kterou Charita každodenně lidem přináší.

V Bystřické Rose připraví uživatelé denního stacionáře ve cvičné kuchyňce pro návštěvníky drobné občerstvení. Veřejnost bude mít možnost nahlédnout do každodenního provozu zařízení.

Den Charity 2023
Oblastní charita Žďár nad Sázavou
středa 27. září 2023

Nesa, denní stacionář
Den otevřených dveří od 10 do 17 hodin, výstava Charita v symbolech fotografa Richarda Boudy (součástí dne otevřených dveří v Nese bude představení služeb Osobní asistence)
Čechova 1660/30, Velké Meziříčí

Rosa, denní stacionář
Den otevřených dveří od 10 do 16 hodin
Pod Horou 191, Bystřice nad Pernštejnem

Denní stacionáře Nesa a Rosa Oblastní charity Žďár nad Sázavou poskytují služby lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Jejich posláním je podpora udržení a rozvoj dovedností osob s mentálním a kombinovaným postižením, vedoucí k co největší možné míře samostatnosti a začlenění se do běžné společnosti.

Osobní asistence je terénní službou žďárské Charity pro děti, dospělé a seniory s postižením nebo dlouhodobým onemocněním. Posláním služby je zajistit těmto lidem podporu při naplňování jejich potřeb v jejich přirozeném prostředí, aby mohli žít běžným způsobem života.

30 let Charity. Více jak 10 950 dní pomoci potřebným

Zářijový Den Charity je každoročně oslavou svátku svatého Vincence z Pauly. Letos Oblastní charita Žďár nad Sázavou navíc slaví narozeniny, ve žďárském okrese už pomáhá třicet let.

Den Charity 2023 v Nese. Den Charity 2023 v Rose

 

Vincenc z Pauly

Vincenc z Pauly (1576–1660)

Zasvětil jako kněz svůj život práci pro chudé. Za válek v letech 1648 až 1653 řídil z Paříže prostřednictvím misionářů dodávky potravin a oděvů pro válkou zbídačené kraje. Peníze sháněl u královského dvora a šlechty, kterou informoval o zoufalé situaci v regionech na základě zpráv od svých misionářů. A nezapomínal při tom ani na duchovní pomoc zbídačenému venkovu. Vincenc založil řadu charitativní organizací, zejména Kongregaci dcer křesťanské lásky (s Louisou de Marillac, která byla později svatořečena) a Kongregaci kněží misionářů (lazaristé). V roce 1737 ho papež Kliment XII. prohlásil za svatého.