Nebuďte sami doma, zvou své vrstevníky do klubu Včela bystřičtí senioři
1. září 2022 Články

Nebuďte sami doma, zvou své vrstevníky do klubu Včela bystřičtí senioři

Bystřice nad Pernštejnem – Proč chodí Pavel Šantora do volnočasového klubu Včela? „Protože nejsem sám,“ odpověděl stručně pětašedesátiletý senior. „Klub mi dal nový smysl života a chuť ještě tu chvíli být,“ dodal po chvilce přemýšlení.

Do Včely, která sídlí v přízemí Domu s pečovatelskou službou v Bystřici nad Pernštejnem, to má obyvatel tohoto domu Pavel Šantora kousek. Do aktivit klubu se zapojuje s železnou pravidelností. „Baví mě především tvoření z keramiky. Vždy jsem rád zkoušel různé rukodělné činnosti. Nyní už mohu dělat jen to, na co stačím, třeba pletení z papírových ruliček,“ řekl senior.

Pracovnice Včely cvičí s klienty každé ráno už čtrnáct let. Na pravidelný tělocvik se těší i třiasedmdesátiletá Růžena Lorencová. „Potřebovala jsem se hýbat. Cvičila jsem sama doma, ale to nebylo ono. Ranní cvičení ve Včele mi dělá dobře,“ řekla obyvatelka bystřického domu s pečovatelskou službou. Do klubu dochází od poloviny letošního června, někdy i čtyřikrát týdně.

Více informací: Včela - volnočasový klub pro seniory a osoby se zdravotním postižením

Při každodenních aktivitách trénují uživatelé bystřického klubu jemnou motoriku, ale také paměť. Hrají společenské hry a při přednáškách rozvíjejí své vědomosti. V klubu se zpívá a hraje při muzikoterapii, kde se uživatelé seznamují i s méně známými hudebními nástroji. Za seniory nedávno přijeli harmonikáři z Lískovce. Nedílnou součástí Včely je i vaření a pečení různých pochoutek.

Pavlu Šantorovi se líbí společné aktivity návštěvníků klubu. „Naposledy třeba grilování ve stacionáři Rosa,“ uvedl senior. Za velké plus pak považuje navázání nových kontaktů a získání nových přátel. „Hlavně tedy kamarádek,“ šibalsky se usmál Pavel Šantora. Pak už vážně dodal: „Poznal jsem příjemný kolektiv. Do klubu jsem začal chodit na základě neúnavného doporučování jeho pracovnic a nelituji toho. Cítím se být zase užitečný,“ řekl Šantora.

Vitální seniorka Růžena Lorencová se účastní i odpoledních programů Včely, které jsou v úterý a ve čtvrtek. „Když tedy nehlídám vnoučata,“ upozornila pyšná babička s tím, že se vždy těší na výlety.

Pracovnice Včely cvičí s klienty každé ráno už čtrnáct let. Na pravidelný tělocvik se těší i třiasedmdesátiletá Růžena Lorencová. Foto: Jitka Caisová Pavlu Šantorovi se líbí společné aktivity návštěvníků klubu. „Naposledy třeba grilování ve stacionáři Rosa,“ uvedl senior. Foto: Jitka Caisová Růžena Lorencová a Pavel Šantora doporučují klub Včela svým známým a dalším seniorům z Bystřicka. Třeba těm, kteří se cítí doma osaměle. Foto: Jitka Caisová

Růžena Lorencová a Pavel Šantora doporučují klub Včela svým známým a dalším seniorům z Bystřicka. Třeba těm, kteří se cítí doma osaměle. „Ve Včele jsme celý den mezi lidmi,“ pochvalují si. Pavel Šantora považuje čas stráveny v klubu za příjemnou náplň volných dnů. „Jsem rád, že do Včely chodím. Nebuďte doma sami ani vy,“ zve své vrstevníky k návštěvě Pavel Šantora.

Bystřický klub Včela nabízí seniorům a osobám se zdravotním postižením smysluplné trávení volného času. Podle jeho koordinátorky Jitky Caisové májí dveře otevřené pro všechny zájemce z Bystřicka. „Náš klub není určen pouze pro ubytované v bystřickém domě s pečovatelskou službou, jak si stále hodně lidí mylně myslí, ale opravdu může přijít kdokoliv z Bystřice nad Pernštejnem i okolních obcí,“ vysvětlila Jitka Caisová. Pracovníci Včely přinášejí do života seniorů nové zájmy a společenské aktivity a snaží se tak předcházet jejich sociálnímu vyloučení.

Klub Včela funguje čtyři dny v týdnu, sídlí v Domě s pečovatelskou službou v Bystřici nad Pernštejnem na adrese Hornická 643. Služby seniorům poskytuje zdarma. Zařízení zřídila Oblastní charita Žďár nad Sázavou v roce 2004.