60 ŽLUTOMODRÝCH PŘÍBĚHŮ
16. května 2022 Články

60 ŽLUTOMODRÝCH PŘÍBĚHŮ

Sokolovna patřící rodině Kinských na Dvorské ulici ve Žďáře nad Sázavou ožila příběhy. Už tři měsíce se tento prostor stává prvním útočištěm pro lidi, kteří utekli před válkou ze svých domovů na Ukrajině. I poté, co ji tito lidé opustí, o ní mluví jako o svém českém domově, kde se poprvé v cizí zemi umyli, v bezpečí a klidu vyspali a kam se stále s dojetím a rádi vracejí, o něčem jako je rodný dům.

Jejich příchody, ale i samotný pobyt je plný emocí, smutku, ale následně i drobných radostí, chvilek štěstí. Po tom, co po několika denní cestě načerpají síly, čeká tyto lidi ještě cesta za zajištěním potřebných náležitostí k pobytu, humanitární pomoci. Oblastní charita Žďár nad Sázavou jim je v tuto chvíli nablízku a až zpětně si všichni uvědomujeme, jak moc je to pro ně klíčové. Není to totiž jen o potřebě jídla, střechy nad hlavou a čistého oblečení. Strach a obavy o blízké, nejistota z neznámého, pocit samoty, ale i zážitky z posledních týdnů, to vše je pro tyto lidi zraňující a chce to čas a pomoc někoho, kdo si to s nimi odžije, aby tomu dokázali čelit. O to větší je potom radost z toho, když pro tyto lidi najdeme vhodné bydlení, zajistíme práci, školu, zdravotní péči a vidíme, že každá minuta s nimi měla smysl.

Na oplátku každý z těchto lidí do našich životů přinesl něco, co bychom si bez nich možná ani nikdy neuvědomili. Obrovské odhodlání, odvaha, touha žít a vše překonat…vrátit se domů, to je to, co mají naši noví přátelé z Ukrajiny společné a co i nám dává sílu tuto náročnou dobu zvládnout.

Žlutomodré příběhy posledních týdnů nejsou ale jen o lidech, kteří k nám z Ukrajiny dorazili a o nás, kteří při nich stojíme. Jsou o všech, kteří našli možnosti, chuť a čas pomoci. Prázdný prostor sokolovny se totiž jen díky nim proměnil v onen český domov. Jen díky těmto DobroDruhům máme prostředky zajistit pro tyto lidi vše potřebné, ale taky jim třeba jen udělat tu malou radost, která jim vykouzlí úsměv. A co si budeme povídat, i pro nás byl náš „malý prezident“, který se v sokolovně naučil jezdit na kole, obrovskou radostí.

Sokolovna (2)
60 žlutomodrých příběhů ze sokolovny je jen zlomkem toho, kolika lidem žďárská Charita pomohla a já jsem ráda, že jsem její součástí.

Díky všem kolegům, dobrovolníkům, podporovatelům a prostě všem, kterým není osud těchto lidí lhostejný.

Zůstaňte prosíme i nadále s námi.
Jen díky Vám můžeme pomáhat.

Radka Čaníková

Oblastní charita Žďár nad Sázavou pomáhá lidem z Ukrajiny ubytovaným po celém okrese Žďár nad Sázavou. Někteří potřebují jen radu, jiní materiální pomoc do doby, než jsou vyřízeny dávky.
Další hledají pomoc s vyřízením humanitární dávky či bankovního účtu.
Pracovníci pomáhají se zajištěním zdravotní péče, hledáním práce, umístěním dětí do škol
a někdy „jen“ podporují v jejich těžké situaci.

Těch příběhů je v současné době více než 1 200 (k 31. 5. 2022).

Sokolovna (5)  Sokolovna (3)  Sokolovna (4)