Barbora Hadrous: Úsměv na tváři je základem naší práce
9. srpna 2020 Články

Barbora Hadrous: Úsměv na tváři je základem naší práce

Sympatická Barbora Hadrous, nyní vrchní sestra Domácí zdravotní péče a vedoucí Domácí hospicové péče, nastoupila do Oblastní charity Žďár nad Sázavou v roce 2015. V červenci letošního roku byla nejen za svou profesní zkušenost, ale i přátelskou povahu a vstřícnost k druhým nominována v soutěži Žena regionu.

Báro, zastávat dvě funkce v rámci jednoho úvazku musí být náročné. Jak to zvládáte?
Nebudu zastírat, že to náročné není. To, co mě ale baví a naplňuje, je pomoc, kterou můžeme pacientům poskytnout, prostředí, ve kterém pracuji a v neposlední řadě i skvělý tým, který kolem sebe mám.  K tomu všemu je třeba dobrá organizace, a pak jde všechno zvládnout.

Zmínili jsme Domácí zdravotní péči a Domácí hospicovou službu. Jaký je rozdíl mezi oběma službami?
Domácí zdravotní péče působí ve spolupráci s praktickými lékaři, odbornými lékaři nebo nemocnicemi, ze kterých nám propouštějí pacienty do domácího ošetřování. Nejčastější výkony, které poskytují zdravotní sestry, jsou především odběry krve u imobilních pacientů,  pohybová terapie, nácvik sebeobsluhy po hospitalizaci v nemocnici, převazy operačních i chronických ran. V podstatě se jedná o pomoc k návratu do života. Domácí hospicová péče, dalo by se říci, je takový opak, kdy se snažíme, aby se umírajícím odcházelo lépe, bez bolesti a nebyli na to sami. Samozřejmě jsme podporou i pro rodinu. Tam poskytujeme nejen službu zdravotní, ale i sociální, psychickou a duchovní podporu. Obě služby působí po celém okrese Žďár nad Sázavou.

Rozsah vašich služeb je opravdu veliký. Jak to všechno zvládáte? Jak velký je váš tým?
Administrativa na mé pozici je opravdu velká, proto mám radost, že mám čerstvě posilu v podobě administrativní pracovnice, která převezme část agendy, a já se díky tomu dostanu více do terénu. Co se týká personálu - tým Domácí zdravotní péče je složený z jedenácti sester na smlouvu a sedm je na dohodu. Máme čtyři pobočky po celém okrese - ve Žďáře nad Sázavou, v Bystřici nad Pernštejnem, v Novém Městě na Moravě a ve Velkém Meziříčí.  Každá pobočka má své stěžejní sestřičky, které péči koordinují. V Domácí hospicové péči je tým složený z lékařů, sester, sociálního pracovníka, pracovníka v sociálních službách, psychologa a duchovního, což je multidisciplinární tým, který zvládá zajistit pacienta i podpořit rodinu. Služby se někdy navzájem prolínají. Pokud je stav pacienta dobrý, zůstává v domácí zdravotní péči. Pokud se bohužel stav zhorší a není naděje na uzdravení, přebírá pacienta hospicový tým. Snažíme se pomoci, aby se rodině v té nelehké situaci také ulevilo. Úsměv na tváři je u nás základem.

Báro, z toho, co popisujete, je mi jasné, že aby byla tak náročná služba zejména v podobě té hospicové dobře fungovala, je potřeba kvalitní složení týmu. Máte aktuálně dostatek pracovních sil?
To máte pravdu. Rozhodně bychom uvítali další členy našeho týmu, především v té Domácí hospicové péči, která se v poslední době výrazně rozvijí a zájem o ni roste. Aktuálně hledáme lékaře. Základem je jednosměnný provoz s tím, že odpolední směny a noční pohotovosti se střídají dle měsíčního plánu. Jako bonus můžeme slíbit příjemné pracovní prostředí a kolegiální tým.

Jak jsme už v úvodu zmínili, jste adeptkou na Ženu regionu Vysočina. Je vás nyní hodně vidět na sociálních sítích a dalších médiích. Jak ten rostoucí zájem o vaši osobu vnímáte?
Nominace do této soutěže mě, přiznávám, opravdu zaskočila. Největší radost mi udělal můj syn, který mi, i když je v pubertě, řekl, že je na mě pyšný. Radost mají i kolegové. Je určitě dobře šikovné lidi zviditelnit, nicméně je mezi námi mnoho těch, kteří si ocenění zaslouží, a neví se o jejich práci a kvalitách.  Mám z té nominace radost, přesto jsem ji pojala jako vizitku obou týmů. Je to práce v podstatě jejich a já ji jen koordinuji. Proto chci všem svým kolegům a kolegyním touto cestou velmi poděkovat.

Děkuji za rozhovor.

 

DSCF0039

Mgr. Lenka  Šustrová

Mgr. Lenka Šustrová

pastorační asistentka
Tel.: 777 155 389 E-mail: 7.AuRWim%mEy.Z4WHsqk8W7%WkvDRW7r