Jaro je tady. Nesa žije (s) přírodou
9. května 2023 Články

Jaro je tady. Nesa žije (s) přírodou

Příchod jara, vyšší teploty a slunečné dny snad každého vybízely častěji opustit zdi budov a vydat se na čerstvý vzduch. I uživatelé denního stacionáře Nesa Oblastní charity Žďár nad Sázavou častěji pobývají venku a snaží se žít v přírodě a s přírodou. Již koncem března vyjeli obdivovat první květy v přírodě do údolí Chlébského potoka.

Ačkoliv je stacionář nedaleko centra Velkého Meziříčí, kolem budovy je zahrada, o kterou pečují i samotní uživatelé a do jarních prací se pustili, jak to jenom počasí dovolilo. Cílem pobytu na zahradě není jenom práce, ale i možnost vnímat probouzející se jarní přírodu. Letošním bonusem při pobytu na zahradě bylo objevení prvních pupenů a lístků vloni vysazených stromů a trvalek, stejně tak i prvních květů narcisek a tulipánů.  

Nejenom že pečují o vlastní zahradu, ale podobně jako další obyvatelé Vysočiny i uživatelé Nesy každý rok přispívají k čistšímu okolí. I letos uklidili od odpadků nedaleký velkomeziříčský park Kunšovec. U příležitosti Dne země pak přijali pozvání od organizace Chaloupky na jejich zahradu, kde se zúčastnili programu o domácí ekologii. Uživatelé si tam osadili truhlíky zeleninou na dochucení svačin, vyrobili si domácí tekuté mýdlo a pomazánku z nasbíraných bylinek.

Za jeleny do obory

Poslední dubnový týden přijala Nesa velmi výjimečné pozvání. Dvaadvacetičlenná skupina navštívila oboru, která patří rodině Podstatzky-Lichtenstein. Vycházka byla vedena oborníkem Davidem Pavlasem, který se ochotně podělil o zajímavosti ze života zvěře i každodenního života v oboře. Do obory se vydali uživatelé Nesy na několika vozících, s chodítky, každý podle svých možností a potřeb. Někteří zvládli téměř dvouhodinovou vycházku pěšky.

Porucha dvou invalidních vozíků během procházky v terénu musela být vyřešena převozem části výpravy autem. Díky tomu ale posádka auta mohla vidět stádo jelenů sika, které se paradoxně auta nebálo. Kdo zvládl celou procházku bez pomoci auta, viděl zvěř pouze z velké dálky. Všichni návštěvníci obory byli nadšení a krásné společné dopoledne završili opékáním buřtů. Posledním překvapením pak bylo ochočené sele divokého prasete, které všechny přítomné velmi pobavilo.

Nesa navštívila oboru, která patří rodině Podstatzky-Lichtenstein.  U příležitosti Dne země přijala Nesa pozvání od organizace Chaloupky na jejich zahradu.  O zahradu Nesy pečují i samotní uživatelé a do jarních prací se pustili, jak to jenom počasí dovolilo.     

Denní stacionář Nesa je jednou ze služeb Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Své služby poskytuje lidem s mentálním a kombinovaným postižením z Velkého Meziříčí a okolí.

Mgr. Ing. Alena Poulová

Mgr. Ing. Alena Poulová

zástupkyně ředitelky pro personální oblast, vedoucí denního stacionáře Nesa
Tel.: 777 155 376 E-mail: WerxRWfgbeBFRYUSg_nBO1.7~bGkO1p