Při sobotní Sbírce potravin zakoupili dárci 2 182 kilogramů potravin a drogerie
25. listopadu 2020 Články

Při sobotní Sbírce potravin zakoupili dárci 2 182 kilogramů potravin a drogerie

V sobotu 21. listopadu 2020 se po roce uskutečnilo podzimní kolo tradiční Sbírky potravin, a to za podpory zaměstnanců obchodního řetězce Albert Hypermarket ve Žďáře nad Sázavou. Zájem dárců předčil všechna očekávání a i přes náročné podmínky v oblasti organizace, jakými bylo dodržování vyhlášených opatření a hygienických postupů, darovala veřejnost 2 182 kg potravin a drogerie ve 113 banánových krabicích.  Získané zboží podpoří klienty Charitní záchranné sítě, kteří se ocitli ve velmi těžkých existenčních podmínkách.

„Ráda bych za všechny klienty Charitní záchranné sítě poděkovala všem dárcům a podporovatelům, kteří se zapojili do Sbírky potravin. Díky solidaritě a ochotě pomáhat, můžeme nyní umenšit každodenní starosti, které naši klienti mají, a pomoci jim se zajištěním základních životních potřeb,“ vysvětluje Mgr. Jana Kincová Křížková, koordinátorka projektu.
Materiální pomoc hned od pondělí putuje k potřebným v rámci celého okresu Žďár nad Sázavou. Klienty Charitní záchranné sítě jsou rodiny s dětmi i jednotlivci, kteří se ocitli v nouzi a nejsou schopni ji vyřešit vlastními silami. Zaměstnanci Charity zaznamenali v poslední době navýšení počtu žadatelů o pomoc, a to zejména kvůli epidemii COVID 19 a ekonomickým dopadům s ní spojených. „Nárůst klientů pro nás znamená i vyšší nároky na zajištění materiální pomoci, a proto nás velmi těší, že nyní máme z čeho pomáhat,“ doplňuje Jana Kincová.

Do sobotní sbírky se velmi aktivně zapojilo i dobrovolnické centrum Kambala. Během sobotního dne vypomohlo při organizaci Sbírky potravin 16 dobrovolníků.

„Velmi mile nás překvapil zájem lidí se do sbírky zapojit, a to i v tomto nepříznivém období. Obávala jsem se reakcí lidí na sbírku nejen na sociálních sítích, ale i směrem k dobrovolníkům na místě. Mé obavy se nepotvrdily. Dárci, kteří chtěli přispět, byli úžasní. Někteří do prodejny přijeli jen kvůli této sbírce i z okolních obcí a měst, nebo firem,“ popisuje koordinátorka Sbírky potravin a současně i koordinátorka dobrovolníků centra Kambala Mgr. Michaela Kuchtová, kterou potěšila i následná reakce jedné z účastnic,  dobrovolnice Terezy. Ta se přihlásila k dobrovolnictví v Charitě během nouzového stavu. Tereza po skončení sbírky koordinátorce Michaele napsala: "Bylo pro mě dnes krásné vidět, jak jsou lidé ochotni si pomáhat. Děkuju, že jsem mohla být u toho."

Sbírka potravin se od loňského roku koná vždy dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim. Letošní jarní kolo muselo být kvůli koronavirové epidemii zrušeno. Je organizována Českou federací potravinových bank, Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti, Raben Logistics Czech a partnery z neziskového sektoru. Záštitu nad její realizací převzal ministr zemědělství Miroslav Toman.

Kontakt na koordinátorku Sbírky potravin
Mgr. Michaela Kuchtová