Dobrovolník Kambaly: Přístup lidí z Moravské Nové Vsi nás dojal
8. července 2021 Články

Dobrovolník Kambaly: Přístup lidí z Moravské Nové Vsi nás dojal

Dobrovolníci centra Kambala pracovali o víkendu v Moravské Nové Vsi. Jejich úkolem byla manuální pomoc při úklidu následků tornáda. Jak své působení na Moravě vnímali a jak jej hodnotí? Své dojmy a zážitky z místa, kde se v současné době soustředí množství nejrůznější pomoci, popisuje David Chalupa, který ještě s dalšími skauty ze střediska Bílý štít v Novém Města na Moravě v oblasti zasažené ničivým tornádem pomáhal počátkem července.

„Při příjezdu do postižené oblasti jsme byli šokováni výhledy, na které nejsme vůbec zvyklí. Do očí nás bily modré střechy domů pokryté plachtami. Někdy tyto domy tvořily i většinu obcí, které byly obklopeny oholenými lesy a chudými lukami. Když jsme ale dojeli do samotného místa působení, jímž byla Moravská Nová Ves, tak jsme byli velice mile překvapeni. Za týden od chvíle, kdy se pohroma stala, odvedla hromada dobrovolníků, hasičů a dalších obrovský kus práce. Kdyby mi někdo řekl, že se tu před týdnem prohnalo tornádo, nevěřil bych. Ulice byly čisté a uklizené, jenom sem tam nějaká hromádka sutin a harampádí. Okolo domů stála nákladní auta, většinou se stavebním materiálem. Když pominu některé budovy, které byly opravdu na odpis, vypadalo to spíše jako hromadná rekonstrukce obce. Podle vyprávění od známých, kteří byli pomáhat přede mnou, jsme byli připraveni na pochmurnou, bezradnou a zoufalou atmosféru. Na místě jsme ale byli zaskočeni, možná spíše dojati přístupem zdejších lidí, kteří s roztaženými náručemi a úsměvy na tvářích vítali množství dobrovolníků, kteří se na místo sjížděli z celé republiky, aby pomohli, kde se jen dá. Překvapilo mě i množství různých zásob, potravin, oblečení, spacáků, které lidé z celé republiky posílají na místo jako formu pomoci. Tyto předměty jsou v Moravské Nové Vsi shromažďovány v takovém, řekněme centrálním skladu, kterým byla místní sokolovna, kam si místní i dobrovolníci mohli přijít vyzvednout, co potřebují. Uprostřed městysu před radnicí je vybudován centrální tábor, kde se nachází takzvaný „modrý stan“, kde se dobrovolníci mohou přijít přihlásit. Následně jsou rozděleni na místa, kde je jejich pomoc zrovna potřeba. Organizace činnosti s takovým množstvím lidí není rozhodně žádná hračka. Někdy může být i docela chaotická. Pokud se na místo dostavíte jako dobrovolník sám za sebe, rozhodně nezapomeňte na dávku trpělivosti. Hledání práce někdy pár chvil zabere. Celková atmosféra, nálada a nasazení lidí nás nadchla. Pracovalo se nám krásně a domů jsme odjížděli nadšení a s úsměvem na tvářích! Rozhodně jde o skvělou a pozitivní zkušenost!“

Oblastní charita Žďár nad Sázavou je do pomoci lidem ze zasažených oblastí zapojena od prvních dní po katastrofické události. Na místo již vyslala několik týmů, aby byly nápomocny v monitorování stavu jednotlivých domácností pro co nejrychlejší vyplácení financí ze sbírky, kterou pořádá Diecézní charita Brno. V červenci se rovněž několik pracovníků žďárské Charity zapojí i do intervenční pomoci lidem v Mikulčicích a Pánově.

Moravská Nová Ves


Rozšiřte řady našich dobrovolníků...

VÍCE INFORMACÍ O DOBROVOLNICKÉM CENTRU KAMBALA

 

Tornádo