Těším se, až dobrovolníky z Očkovacího centra pozvu na čaj a poděkuji jim
26. května 2021 Články

Těším se, až dobrovolníky z Očkovacího centra pozvu na čaj a poděkuji jim

Na konci března letošního roku oslovila Nemocnice Nové Město na Moravě dobrovolnické centrum Kambala se žádostí o pomoc v Očkovacím centru ve Žďáře nad Sázavou. Oblastní charita Žďár nad Sázavou zareagovala a zapojila své dobrovolníky a současně oslovila veřejnost s prosbou o pomoc.  

Mgr. Michaela Kuchtová, koordinátorka dobrovolnického centra Kambala nám objasnila, jaká byla hlavní činnost dobrovolníků, kolik osob se během dubna v centru vystřídalo a jak to vypadá s jejich zapojením v dalších měsících.

Michaelo, jak jsme již zmínili, před dvěma měsíci jste začali působit s dobrovolníky v Očkovacím centru. Co všechno mají dobrovolníci na starosti?
Naši dobrovolníci se na začátku dubna, kdy docházelo k očkování především starších ročníků, podíleli na koordinaci osob v místě centra, distribuovali tiskový materiál, předávali prvotní informace lidem při příchodu, pomáhali méně soběstačným občanům. S nástupem očkování mladších ročníků, kteří jsou nyní očkováni, bude v centru místo dvou přítomných dobrovolníků už potřeba pouze jeden člověk, který u vstupu předává důležité informace. Ostatní činnost v Očkovacím centru je zajištěna personálem z Nemocnice Nové Město na Moravě.

Když jsme u těch požadavků, co všechno patří mezi podmínky dobrovolnické činnosti v Očkovacím centru?
Aktuálně požadujeme ochotu pomáhat dle domluvy na 4 až 8 hodinových službách, věk minimálně 18 let a dobrý zdravotní stav. Důležitá je také schopnost komunikovat a příjemně vystupovat vůči přicházejícím občanům.

Zmínila jste snížení počtu pomocníků na směně ze dvou na jednoho. Budete i tak nadále dobrovolníky potřebovat nebo již máte veškerou pomoc zajištěnou?
Pomoc dobrovolníků bude třeba i v dalším období. Nyní na konci května budeme na základě komunikace s nemocnicí vypisovat nové služby pro červen. Rádi bychom našim zdravotníkům při jejich práci stále pomáhali. Zájemci se mohou hlásit přes formulář umístěný na webových stránkách: www.zdar.charita.cz Na základě vyplněného dotazníku pak získají základní informace ke službám. Rozhodně budeme další spolupracovníky potřebovat a budeme rádi, když se nám přes webové stránky ozvou.

Kolik dobrovolníků se za předchozí období duben až květen přihlásilo do služby v Očkovacím centru?
V tuto chvíli máme evidovaných 50 dobrovolníků, kteří se přes formulář přihlásili. Aktuálně nám hodně dobrovolníků, ale nastoupilo do práce či škol, a my cítíme, že je třeba nabrat nové síly. V dubnu se plně zapojilo 15 velmi šikovných lidí, kteří se pravidelně střídali a doplňovali ve službách. Odpracovali přes 256 hodin. Ve svém volném čase se zapojili i někteří naši kolegové ze žďárské Charity. Ráda bych všem touto cestou poděkovala za jejich obětavost a ochotu pomoci. Jsem ráda, že jsou stále mezi námi lidé, kteří věnují svůj volný čas pomoci druhým. Doufám, že je budeme moci brzy pozvat třeba na čaj a osobně jim poděkovat. Většinu z dobrovolníků znám pouze přes e-mail či telefon.

Staňte se dobrovolníky v našem očkovacím centru

 


A jak hodnotí svou činnost v centru sami dobrovolníci?

Paní Iva S.:Moje činnost zahrnuje organizaci osob při vstupu a výstupu, pomoc s vyplněním dotazníků, starším lidem při přesunu přes očkovací centrum, případně zodpovídání dotazů. Někdy dojde i k usměrnění nezodpovědných lidí k nasazení respirátorů atd. Mě jako dobrovolníka tato pomoc baví a obohacuje. Mám ráda komunikaci s klienty a radost mi dělá i to, že se potkám s lidmi, které jsem třeba patnáct let neviděla.“

Paní Marie P.: „V Očkovacím centru se mi líbí. Čekající na očkování dbají pokynů a dodržují je. Nedávno mi dokonce jeden lékař udělil pochvalu za výbornou koordinaci a plynulost, přehlednost a rychlost. Jsem ráda, že mohu být užitečná, kde je třeba. Těším se. O víkendu mám zase další směnu.“

Paní Ivana P.: „Mým úkolem bylo u vstupu „regulovat“ frontu, tedy koordinovat příchozí osoby dle objednacího času tak, aby se netvořily fronty a byl zajištěn plynulý průchod centrem. Většina příchozích vyplňovala u vstupu dotazník o zdravotním stavu, který se před očkováním konzultuje s lékařem. Někdo potřeboval i pomoc s vyplněním dotazníku nebo fyzickou dopomoc. Na některých návštěvnících byla znát nervozita a obavy, někdo přicházel s úsměvem.  Po vyplnění dotazníku si stačilo vydesinfikovat ruce a už se pokračovalo cestou k milým kolegyním k registraci. Od nich pak vstupy u lékařů koordinovala dobrovolnická kolegyně, která ještě dohlížela na doporučené patnáctiminutové čekání po očkování.“

 WEB BANNER


Kontakt na koordinátorku dobrovolnického centra Kambala:
Mgr. Michaela Kuchtová, tel.: 777 755 444, e-mail: michaela.kuchtova@zdar.charita.cz  
Oblastní charita Žďár nad Sázavou, Horní 22, 59101 Žďár nad Sázavou
www.zdar.charita.cz, fb: @ochzr, @kambalaDC

Dobrovolníci v Očkovacího centra