V Barborce pomáhají žít po zbývající čas
26. srpna 2022 Články

V Barborce pomáhají žít po zbývající čas

Žďár nad Sázavou - Většina lidí si myslí, že paliativní medicína je o smrti. „Ale ona je naopak o životě, byť s těžkou nemocí a často jenom na nepříliš dlouhý čas,” říká lékař Domácího hospice Barborka Pavel Svoboda s tím, že jeho tým se snaží vnést do života umírajícího naplnění a klid. „Zmírnit potíže, které pacient má. To je naše poslání,” dodává paliatr.

Trávit úplný závěr života se svými nejbližšími v dobře známém prostředí. Prožívat i s těžkou nemocí své poslední týdny a měsíce co nejkvalitněji a nebýt odkázaný jen na péči zdravotníků v nemocničním pokoji. To je přání většiny nevyléčitelně nemocných. „A my jim jejich přání plníme,” uvádí Barbora Boháčová, vedoucí Domácího hospice Barborka Oblastní charity Žďár nad Sázavou.

Pacienti v Barborce mají k dispozici dvacet čtyři hodin denně a sedm dnů v týdnu podporu lékaře a sestry, kteří jsou neustále na telefonu připravení přijet. „Lékař nastaví léčbu, kterou dokážeme tlumit nepříjemné projevy nemoci,” vysvětluje Barbora Boháčová.

Čtěte také: Hospic jako místo na umírání? To už neplatí. Ale řešte ho včas, říká paliatr (odkaz na rozhovor s lékařem Pavlem Svobodou na idnes.cz)

Péče o nevyléčitelně nemocného pacienta v domácím prostředí je náročná psychicky i fyzicky. „S pomocí a podporou mobilního hospice ji ale zvládne každý, kdo se o svého blízkého postarat chce,” tvrdí vedoucí Domácího hospice Barborka.

Ve žďárské Barborce se nestarají jen o nemocné. Také pro rodinu je velmi obtížné se smířit s blížícím se závěrem života milované osoby. „Proto jsme jim všem po celou dobu nablízku. Kromě zdravotníků máme k dispozici úžasné psycholožky, skvělou sociální pracovnici, obětavé pečovatelky i duchovní. Společně s celým týmem tak podporujeme pacienta i jeho blízké,” popisuje lékař Pavel Svoboda. 

Více informací: Domácí hospic Barborka

Domácí hospic Barborka pomáhá i s věcmi ryze praktickými. „Pomůžeme s vyřízením příspěvku na péči, poskytneme dohled u nemocného, pokud si rodina potřebuje něco zařídit. Zajistíme pečovatelské úkony,” doplňuje Barbora Boháčová. Svým pacientům žďárský charitní hospic také zapůjčuje nové postele a moderní matrace, které zmenšují riziko proleženin, a další přístroje a pomůcky ulevující pacientovi i pečujícím.

V roce 2021 pečoval mobilní tým Domácího hospice Barborka o téměř 200 pacientů na území celého žďárského okresu. Domácí hospicovou péči zajišťuje Oblastní charita Žďár nad Sázavou od roku 2007.

Kontakt
Domácí hospic Barborka
Horní 28, Žďár nad Sázavou
web: www.hospic-barborka.cz
e-mail: barborka@zdar.charita.cz
tel.: 731 636 957 nebo 604 843 062

Činnost Domácího hospice Barborka Oblastní charity Žďár nad Sázavou můžete podpořit zasláním peněžního daru na číslo účtu 110889787/0300, variabilní symbol 811.