30 let pomoci lidem. Žďárská Charita oslavila narozeniny
30. května 2023 Články

30 let pomoci lidem. Žďárská Charita oslavila narozeniny

Oblastní charita Žďár nad Sázavou poskytuje sociální, zdravotní a humanitární služby lidem už 30 let. Výročí založení organizace oslavili současní i bývalí zaměstnanci v areálu Zámku Žďár nad Sázavou. Slavit přišli také donátoři, dobrovolníci a podporovatelé Charity.

O téměř 10 tisíc klientů a uživatelů na území okresu Žďár nad Sázavou pečuje v osmnácti službách Charity 133 pracovníků na hlavní pracovní poměr a 100 na dohodu. Do dobrovolnické služby je každoročně zapojeno 2 600 dobrovolníků. „Za třicet let jsme vytvořili vysoce profesionální síť pomoci ve stabilní organizaci, která stojí na křesťanských hodnotách. Žďárská Charita se stala respektovaným poskytovatelem sociálních a zdravotních služeb,“ řekla ředitelka Jana Zelená, která Oblastní charitu Žďár nad Sázavou vede posledních dvacet let. První dekádu stál v čele žďárské Charity Ladislav Bárta.

Čtěte také: 30 let Charity. Více než 10 950 dní pomoci potřebným

Jana Zelená při příležitosti třicátých narozenin poděkovala všem, kteří se na pomoci lidem v nouzi v uplynulých letech podíleli. „Jsou jimi moji kolegové, naši donátoři, dobrovolníci, podporovatelé, ale třeba i ti, kteří na nás myslí svými modlitbami. Díky vám všem,“ řekla.

Jana Zelená dále připomněla, že charitní dílo vždy stálo na konkrétních pracovnících a jejich odhodlání naplnit poslání při každodenní náročné práci. „Přeji si, aby tu Charita byla i za dalších třicet let a uměla pomáhat tam, kde bude třeba,“ vyslovila přání ředitelka Oblastní charity Žďár nad Sázavou.

Mons. Václav Slouk, prezident Diecézní charity Brno promluvil k zaměstnancům žďárské Charity v Rajském dvoře. Mše svatá se konala v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatého Mikuláše. V Zámecké otevřené obrazárně je k vidění výstava fotograf Richarda Boudy Charita v symbolech. 

Oslava v Zámku Žďár nad Sázavou

Třicáté narozeniny oslavila Oblastní charita Žďár nad Sázavou v Zámku Žďár nad Sázavou v pátek 26. května 2023. V odpoledním programu vystoupili na Prvním nádvoří zámku dechová hudba Zelenohorští muzikanti a soulová kapela Lucky B. Techniku představili zámečtí hasiči a policisté, pro děti byla připravena celá řada zábavných aktivit.

V Zámecké otevřené obrazárně se uskutečnila vernisáž výstavy fotografií Richarda Boudy Charita v obrazech. V bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatého Mikuláše byla sloužena mše svatá, slavnostní přípitek zaměstnanců Charity hostil Rajský dvoře. Návštěvníci oslavy měli také příležitost zúčastnit se komentované prohlídky areálu zámku.

V programu páteční oslavy byly i večerní koncerty v Pivovarském dvoře, na kterých vystoupil zpěvák Michal Hrůza s kapelou, pražský disco-Balkán band Circus Brothers a funk folková formace Heblo z Ostravy.

Dar v podobě dortu dostala Charita od válečných uprchlíků z Ukrajiny. Návštěvníci Oslavy 30 let Oblastní charity Žďár nad Sázavou si mohli prohlédnout Zámek Žďár nad Sázavou při komentovaných prohlídkách. V Pivovarském dvoře zazpíval Michal Hrůza s Kapelou Hrůzy.

30 LET S VÁMI

Oblastní charita Žďár nad Sázavou je nestátní nezisková organizace, která spadá pod Diecézní charitu Brno. Lidem na Žďársku poskytuje 18 služeb v sociální, zdravotní, prorodinné, preventivní a dalších oblastech. První služba byla založená v roce 1993. S ročním počtem víc než deseti tisíce obsloužených klientů a uživatelů je největším a nejkomplexnějším poskytovatelem služeb svého druhu v okrese Žďár nad Sázavou. Jedná se o stabilní a pružnou organizaci, která se soustředí na profesionální, kvalitní a empatický přístup k lidem. Oblastní charita Žďár nad Sázavou je zařazená do sítě sociálních služeb Kraje Vysočina.

 

CHARITA V ČÍSLECH ROKU 2023

Oblastní charita Žďár nad Sázavou
18 služeb
10 000 klientů a uživatelů
2 600 dobrovolníků
200 pracovníků