Den s Veronikou v denním stacionáři Nesa
16. července 2021 Články

Den s Veronikou v denním stacionáři Nesa

Co všechno prožije Veronika, klientka denního stacionáře Nesa ve Velkém Meziříčí, ve společnosti pracovníků a ostatních klientů během jednoho všedního dne? 

7.15 hodin

Každé ráno v 7.15 h vyhlíží Veronika s maminkou u svého domu červenou dodávku, která ji odveze do denního stacionáře Nesa. S maminčinou pomocí nastoupí do auta a odjíždí s ostatními uživateli do stacionáře. Během krátké cesty stihne Veronika všechny v autě pozdravit a prohodit pár slov s panem řidičem. Pracovník doprovodí Veroniku z auta až do šatny. Veronika přijíždí do stacionáře většinou dobře naladěna a těší se na své kamarády a činnosti, které zde vykonává.

12

7.25 hodin

Veronika si v šatně nejdříve vybalí z batohu svačinu a ostatní věci. Za asistence pracovníka se převlékne a přezuje. Během převlékání sdílí s pracovníkem své zážitky z předchozího odpoledne či víkendu.

34

7.35 hodin

Nastává čas cvičení. Pro udržení své fyzické kondice cvičí Veronika pravidelně 2x denně své horní i dolní končetiny na motomedu. Toto cvičení jí dle slov maminky velmi pomáhá. Veronika cvičí na motomedu moc ráda. Po cvičení následuje polohování na rehabilitačním lehátku pro uvolnění celého těla. Veronika se střídavě polohuje na břiše a zádech s využitím rehabilitačních pomůcek.

56

9.00 hodin

Je 9.00 h a Veronika odchází do relaxační místnosti „snoezelen“, kam chodí velice ráda. Protože si pamatuje mnoho informací, zapojuje se tak hodně do společného povídání na dané téma. Dnes jsou tématem ptáci, brzy ho vystřídá téma léto a dovolená. Probírá se připravenými přírodninami a dalšími materiály, poslouchá čtení. Poté relaxuje při poslechu hudby na vodním lůžku, kde si manipuluje např. se světelnými vlákny. Veronika má ráda masáže, které si velmi užívá. Při odchodu ze snoezelenu si Veronika pochvaluje, jak tam bylo hezky.

78

10.00 hodin

V 10.00 h odchází Veronika do šicí dílny. Zapojuje se zde do různých činností. Za asistence pracovníka šije na stroji, šlape na pedál a zároveň posunuje látku. Když se odvážila to poprvé vyzkoušet, měla velikou radost. Obkresluje šablony na látku s vedením ruky a lepí dekorace na věnečky. Její nejoblíbenější činností je trhání vatelínu a vycpávání „hadů“ na věnečky. Veronika je ráda, že tuto činnost může vykonávat samostatně a má z ní radost. Do šicí dílny se vždy těší.

910

11.30 hodin

Nastává čas oběda. Veronika si nosí z domu vlastní svačinu a jí společně s ostatními uživateli. Během jídla ostatním sdělí, co pro ni maminka doma vaří dobrého k obědu. Po obědě tráví Veronika čas společně s ostatními uživateli v jídelně, v létě často na terase. Společně hrají společenské hry, zpívají při kytaře, poslouchají hudbu nebo si jen tak přátelsky povídají a pijí kávu. Veronika sedí v křesle a pod chodidly má podložku nebo má obuté nechodící ortézy, které zajišťují správnou polohu chodidel. Tyto chvíle strávené s kamarády jsou pro Veroniku časem sdílení a radosti.

1112

13.00 hodin

Blíží se čas odjezdu domů. Veronika se loučí s přítomnými uživateli i pracovníky. Pamatuje si, kdo kdy do stacionáře chodí, a neopomene každého oslovit jménem a říci, který den se ve stacionáři opět potkají. Poté odchází Veronika v doprovodu pracovníka do šatny, kde se převlékne a připraví na cestu domů. Koncem týdne se radostně loučí slovy „Ahoj a pěkný víkend“. Na dvoře stacionáře nastoupí společně s ostatními uživateli do červené dodávky a odjíždí směrem k domovu.

1314

 

V roce 2020 poskytoval denní stacionář Nesa
péči 31 klientům
z Velkého Meziříčí a okolí.

I Vy se můžete zapojit do podpory těch,
kteří na svá trápení nechtějí být sami.

Svým finančním darem pomůžete pokrýt vysoké náklady na potřebné služby,
reagovat na jejich zvyšující se poptávku 
a pomáhat co největšímu počtu lidí s mentálním či kombinovaným postižením.
 
 

BANKOVNÍ PŘEVOD

110889787/0300
VS 8062021

 

 

 

 

QR PLATBA

.

 

DARUJME

Platforma pro online dárcovství

 

PLATEBNÍ BRÁNA PAYS

Potvrzení o poskytnutém daru vám rádi vystavíme.

KONTAKT

Nesa - denní stacionář
Čechova 1660/30, 594 01 Velké Meziříčí
mob.: 777 155 376
e-mail: stacionar.velmez@zdar.charita.cz  


Víte o někom, kdo naši péči potřebuje?
Doporučte nás dále. Pokusíme se být nápomocní.