Doma je doma. Stačí vytočit jedno telefonní číslo a pomoc Charity je na cestě
21. listopadu 2023 Články

Doma je doma. Stačí vytočit jedno telefonní číslo a pomoc Charity je na cestě

Doléhá na vás nepohoda stáří? Zdraví vám přestává sloužit? Do života vám vstoupila nemoc? Opověď ano automaticky neznamená loučení s domovem a dlouhý pobyt ve zdravotnickém či sociálním zařízení.

Je to jednoduché. Stačí zavolat na kontaktní číslo 733 160 892 sociálně zdravotního pomezí Oblastní charity Žďár nad Sázavou a pomoc Charity je na cestě. „Od zapůjčení kompenzačních pomůcek, prvních pečovatelských úkonů, přes osobní asistenci, odlehčovací službu, domácí zdravotní péči až po domácí hospicovou péči. Díky komplexním službám Charity mohou lidé v nepříznivé životní situaci setrvat tam, kde to mají nejraději, doma ve svém přirozeném prostředí,“ vysvětluje Eva Pospíšilová, pracovnice sociálně zdravotního pomezí žďárské Charity. „Pokud mají naše služby naplněnou kapacitu, pak předáváme volajícímu kontakt na další organizace v našem regionu,“ dodává Eva Pospíšilová.

Josef Trnka z Dalečína využívá služeb Charitní pečovatelské služby Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Foto: Jiří Marek

Pomoc pečovatelek Charity

„Doma je doma," pochvaluje si Josef Trnka z Dalečína. „Je to velká pomoc a nestydím se za ni. Pečovatelky Charity s sebou přivezou i milý úsměv a vlídné slovo,“ říká Josef Trnka.

Oblastní charita Žďár nad Sázavou ročně prostřednictvím terénních služeb zajišťuje více než 100 tisíc hodin odborné péče v domácím prostředí svých uživatelů a pacientů v celém žďárském okrese. Patří mezi ně také Hana z Bystřicka, která po úrazu zůstala upoutána na invalidním vozíku. „Díky bezbariérovému bytu a pomoci pečovatelek Charitní pečovatelské služby nemusím být někde v ústavu, ale mohu žít téměř běžný život v prostředí, ve kterém jsem vyrůstala, v místě, kde mám přátele a rodinu,“ říká Hana, uživatelka služeb žďárské Charity.

Výhodou terénních služeb Oblastní charity Žďár nad Sázavou je, že jsou poskytovány v domácnosti klienta. Ten je tak stále ve svém přirozeném prostředí. Díky tomu se oddaluje či zcela eliminuje potřeba hospitalizace nebo pobytu v sociálním zařízení, která téměř vždy znamená narušení rodinných vazeb, zhoršení zdravotního stavu z důvodu vytržení z prostředí, na které je klient zvyklý a kde se cítí bezpečně.

30 let pomoci lidem

Oblastní charita Žďár nad Sázavou je nestátní nezisková organizace, která spadá pod Diecézní charitu Brno. Lidem na Žďársku poskytuje 18 služeb v sociální, zdravotní, prorodinné, preventivní a dalších oblastech. První služba byla založená v roce 1993. S ročním počtem víc než deseti tisíce obsloužených klientů a uživatelů je největším a nejkomplexnějším poskytovatelem služeb svého druhu v okrese Žďár nad Sázavou. Jedná se o stabilní a pružnou organizaci, která se soustředí na profesionální, kvalitní a empatický přístup k lidem. Oblastní charita Žďár nad Sázavou je zařazená do sítě sociálních služeb Kraje Vysočina.