Doma je doma. Pochvaluje si pomoc pečovatelek Charity Josef Trnka z Dalečína
14. prosince 2022 Články

Doma je doma. Pochvaluje si pomoc pečovatelek Charity Josef Trnka z Dalečína

Dalečín - Po svém otci převzal Josef Trnka obchodnické řemeslo a stal se prodavačem v prodejně v Dalečíně. Se svým akordeonem muzicíroval v místní kapele, byl pořád mezi lidmi. I v důchodovém věku, jako kurátor evangelického sboru v dalečínské místní části Veselí, měl na starost spoustu organizačních povinností a jednání.

Bohužel, před několika lety ovdověl a v rodinném domku zůstal sám. A začaly přibývat i neduhy stáří, které ho odsouvaly víc a víc ze společenského života.

Charitní pečovatelská služba Oblastní charity Žďár nad Sázavou

V nejtěžším období se o Josefa Trnku postarala dcera, ale později se musela vrátit do práce v brněnské nemocnici. Ráda proto využila pomocných rukou Charitní pečovatelské služby žďárské Charity v Bystřici nad Pernštejnem.

Josef Trnka říká, že se vždy těší, když za ním pečovatelky přijedou. „Už ráno hádám, která z nich to asi bude. Jezdí za mnou dvakrát týdně a pomáhají mi s úklidem, přivezou mi nákup a pomohou s koupáním,“ povídá s vděkem v hlase senior z Dalečína. „Je to velká pomoc a nestydím se za ni. Pečovatelky Charity s sebou přivezou i milý úsměv a vlídné slovo,“ dodává.

Josef Trnka z Dalečína využívá služeb Charitní pečovatelské služby Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Foto: Jiří Marek

Doma je DOMA

Od prvních pečovatelských úkonů, přes osobní asistenci, odlehčovací službu, zapůjčení kompenzačních pomůcek, domácí zdravotní péči až po domácí hospicovou péči. Díky službám žďárské Charity mohou lidé setrvat tam, kde to mají nejraději – doma. Potřebujete pomoci? Nejste si jisti, na kterou ze služeb Charity se obrátit? Pak volejte číslo 733 160 892.

Na Josefu Trnkovi je vidět, že se na charitní pečovatelky těší. „Vítá nás se širokým úsměvem, s otevřenou náručí,“ vysvětluje Věra Jílková, jedna z pečovatelek, která do domácnosti dalečínského seniora dojíždí. „Ženská ruka domu vrací uhlazenou tvář tam, kde to pan Trnka už nezvládne,“ dodává pečovatelka Oblastní charity Žďár nad Sázavou.

Pečovatelky žďárské Charity dojíždějí k lidem do domácností. Pomáhají s hygienou, s oblékáním, přesunem na invalidní vozík, přípravou a podáním jídla, dovážkou oběda, nákupem, zajištěním různých pochůzek - například s vyzvednutím léků. Dále třeba s doprovodem na úřady, nebo k lékaři.  „V čase, kdy na vás začne doléhat nepohoda stáří a zavane chlad života, přijdeme my a pomůžeme vám zachovat teplo a bezpečí domova u vás doma,“ povzbuzuje nebát se požádat o pomoc Charitní pečovatelské služby Oblastní charity Žďár nad Sázavou pečovatelka Věra Jílková.

Nový automobil má Charitní pečovatelská služba Oblastní charity Žďár nad Sázavou díky finanční podpoře Kraje Vysočina.

Nový automobil

Díky dotačnímu programu Kraje Vysočina Investujeme v sociálních službách mohla Charitní pečovatelská služba žďárské Charity posílit poskytování terénní pečovatelské služby. Nový automobil umožnil rozšíření služby. www.fondvysociny.cz/dotace