Jak pomáháme Ukrajině?
6. dubna 2022 Články

Jak pomáháme Ukrajině?

Lidem prchajícím před válkou se snažíme poskytovat maximální podporu, abychom zmírnili jejich těžkou situaci. K dnešnímu dni (6. 4.) nás vyhledalo 81 rodin, celkem 424 osob. Poskytujeme jim krizová lůžka do doby, než jim zajistíme trvalejší ubytování (např. ve spolupráci s farnostmi), doprovázíme je na úřady, pomáháme s vyřízením dokladů, poskytujeme informační servis.

Ve spolupráci s místními organizacemi propojujeme rodiny mezi sebou, podílíme se na pořádání společenských a volnočasových aktivit, pomáháme jim začlenit se do školní výuky či získat zaměstnání. Do doby než obdrží humanitární dávku poskytujeme i základní potravinový balíček a drogerii. V našich žďárských prostorách jsme rovněž zřídili šatník, který je hojně využíván.

Na pomoci se podílí část pracovníků Správy (administrativy) a část pracovníků Týmu pro mimořádné události. Koordinační střediska jsou ve Žďáře nad Sázavou, Velkém Meziříčí a Bystřici nad Pernštejnem.

Ve spolupráci s Městem Žďár nad Sázavou jsme otevřeli tzv. garážovou sbírku, díky níž postupně vybavujeme domácnosti uprchlíků v našem okrese. Zde nově vybíráme i školní pomůcky, které jsou důležité pro žáky a studenty z Ukrajiny, kteří již nastoupili do škol. Požadavky a telefonní kontakty pro možnost předání jsou i pro Bystřici nad Pernštejnem a Velké Meziříčí.

I nadále organizujeme materiální sbírku v bývalé kotelně na Libušínské ulici ve Žďáře nad Sázavou (nyní již po a st od 15 hodin). Darovaný materiál pomáhá přímo na Ukrajině.

Rovněž komunikujeme s veřejností, která se snaží pomáhat pořádáním různých aktivit s výtěžky pro pomoc Ukrajině, zapojují se i studenti do sbírkových aktivit, komunikujeme s úřady, obcemi, farnostmi. Pro pomoc získáváme i nové dobrovolníky dobrovolnického centra Kambala.

Přijměte pozvání na ekumenickou modlitbu za Ukrajinu v neděli 10. dubna od 16.00 hodin v poutním kostele sv. Jana Nepomuckého ve Žďáře nad Sázavou.

Sledovat dění v naší organizaci můžete na našem facebooku, instagramu a twitteru.

sítě


Ekumenická bohoslužba 002 A4

Kontakt
Mgr. Jana Kincová Křížková, tel.: 777 755 469 , e-mail: jana.kincova@zdar.charita.cz