Jarní časy v klubu Včela
20. dubna 2022 Články

Jarní časy v klubu Včela

Volnočasový klub Včela pro seniory a osoby se zdravotním postižením poskytuje pomoc seniorům při smysluplném trávení volného času, přináší do jejich života nové zájmy a společenské aktivity a snaží se tak předcházet sociálnímu vyloučení. Klub funguje čtyři dny v týdnu a sídlí v Domě s pečovatelskou službou v Bystřici nad Pernštejnem na Hornické 643. Účast na programu klubu je zdarma. Otevřeno je pro všechny, kteří chtějí aktivně trávit volný čas.

Po dlouhé zimě, kdy aktivity klubu byly částečně omezeny covidovou pandemií, se všichni pracovníci i uživatelé těšili na přicházející jaro. I během zimy se tvořily krásné výrobky, kterými se uživatelé klubu mohli pochlubit na prodejní velikonoční výstavě, která se uskutečnila těsně před Velikonocemi. K vidění byly nádherné háčkované hračky, podsedáky z vlny, háčkovaná vajíčka, keramické kačenky, kočičky i košíky, látkové tašky a mnoho dalšího. Výstava se velmi vydařila a všem udělala velkou radost.

Při každodenních aktivitách trénují uživatelé nejenom jemnou motoriku, ale také paměť. Využívají se různé techniky na trénování paměti, hrají se společenské hry a rozvíjejí se vědomosti. Různé dokumenty a tematické činnosti pak tyto aktivity podporují. Nedílnou součástí klubu je i vaření a pečení různých pochoutek. V březnu si uživatelé udělali radost smaženými masopustními koblížky, k MDŽ připravili skvělé věnečky a vůně a chutě léta připomněly langoše.

Ne každý, kdo na klub chodí, se zapojuje do všech aktivit, které na klubu probíhají. „Na Včelu chodím proto, abych nebyla doma sama. Dny pak rychle utíkají. Vždy se tady dozvím něco nového, popovídám si, jsem ráda, že jsem tu s ostatními. O víkendu jsou dny někdy hrozně dlouhé. To pak nevím, co mám dělat a moc se těším na pondělí, kdy půjdu zase na klub. Já nic nevyrábím. Už toho moc nezvládnu, ale popovídám si, a to je nejdůležitější,“ říká uživatelka klubu Včela.

Jaro na Včele pomohli uživatelům přivítat i harmonikáři z Lískovce, kteří přijeli na klub a vytvořili užasnou atmosféru plnou krásných písní, známých melodií a veselých příhod. Pravidelně se na klubu zpívá a hraje i na muzikoterapii, kde se uživatelé seznamují i s méně známými hudebními nástroji.

Plány pro nadcházející jaro jsou veliké. Kromě běžných aktivit budou na klubu probíhat různé cestopisné přednášky, beseda o mineralogii, muzikoterapie, přednáška o spotřebitelství a ochraně spotřebitele od pracovnic Občanské poradny a další. Samozřejmostí jsou i venkovní aktivity jako opékání, návštěva různých míst města a celodenní výlet.

Kde klub Včela najdete?
Hornická 643, 593 01 Bystřice nad Pernštejnem
mob.: 777 755 469, 739 389 194
e-mail: vcela.bystrice@zdar.charita.cz

274715520_1596194280746572_8022941859407929270_n