Liliya Alieva: Válka rozbila naši víru v lidskost
24. srpna 2022 Články

Liliya Alieva: Válka rozbila naši víru v lidskost

Žďár nad Sázavou – Liliya Alieva pochází z města Dokučajivsk v Doněcké oblasti. Od roku 2014 ale žila v Sumy, v hlavním městě Sumské oblasti na severovýchodní Ukrajině, nedaleko od hranic s Ruskem. Právě tam začaly padat bomby v prvních dnech války.

Liliya Alieva musela pryč. Uprchnout z Ukrajiny před válečnými hrůzami. Už třeba jen kvůli svým nezletilým dcerám.

Do České republiky přijely Gulnaz, Gunel a Liliya Alieva 16. března. Podanou ruku našly v Oblastní charitě Žďár nad Sázavou. „Rychle nám sehnali ubytování a zajistili vše potřebné k životu. Jídlo, oblečení, nádobí, ložní prádlo. Pomohli nám domluvit se s lékaři,“ vypráví Liliya Alieva.

Pro žďárskou Charitu brzy začala devětatřicetiletá žena pracovat. „Hledali někoho, kdo přesně porozumí Ukrajincům a jejich potřebám, aby mohli nabízet správnou pomoc,“ říká Alieva, která teď usnadňuje svým krajanům začleňování do normálního každodenního života v Česku.

Čtěte také: Jeden tisíc pět set. Tolika válečným uprchlíkům již pomohla žďárská Charita

Rozvedená Liliya Alieva má na Ukrajině matku, babičku a sestru s dětmi. „Pokaždé, když spolu mluvíme přes videohovor, pláčeme. Navzájem se ujišťujeme, že všechno bude v pořádku,“ přiznává Alieva. Válka přinesla její rodině žal. „Ztratili jsem příbuzné. Ve vážném stavu je sestry sestřenice dcera, kterou zranily úlomky rakety,“ dodává žena, která na Ukrajině pracovala pro energetickou společnost jako operátor předplatitelského oddělení.

Jedenáctiletá Gunel a třináctiletá Gulnaz chodí do české školy. „Dostalo se jim přátelského přijetí a brzy si našly kamarády,“ nešetří slovy chvály jejich maminka s tím, že se jí velmi líbí přístup pedagogů k ukrajinským dětem. „Učitelé prezentují výuku přístupnou formou. Výuka češtiny a komunikace ve škole urychlila holkám znalost jazyka,“ vysvětluje Liliya Alieva, která sama na Ukrajině v Charkově studuje práva.

Dále na webu: Jak můžete pomoci Ukrajině?

V České republice Gulnaz, Gunel a Liliya Alieva získaly novou rodinu. „Ve Žďáře nad Sázavou bydlíme u Škorpíků. Od začátku se k nám chovají jako ke svým vlastním dětem. Máme je moc rádi a jsem vděční za jejich péči,“ děkuje Liliya Alieva. „Moji blízcí na Ukrajině jsou v klidu, že mě a mé děti nic neohrožuje,“ doplňuje vzápětí.

Jako o druhém domovu mluví Liliya Alieva o České republice. „Lidé, kteří v této zemi žijí, jsou neuvěřitelně milí, slušní, soucitní. Přijali nás a poskytli nám všechno potřebné pro život. Děkuji této zemi za všechno, protože ruská agrese na Ukrajině zabila naši naději na normální život. Válka zničila naše domovy, rozdělila naše rodiny, rozbila naši víru v lidskost,“ říká Liliya Alieva.

 „Svoji práci miluji. Chci být lidem užitečná. Vcítit se do jejich potřeb, podporovat je a pomáhat jim řešit jejich životní těžkosti. Různé špatné situace v životě vedou člověka do slepé uličky, a pak je důležité ho přesvědčit, že je vše v pořádku, že není se svou bolestí a svým neštěstím sám. Svou práci miluji i proto, že jsem obklopena těmi nejlepšími lidmi, svými kolegy. Je to jeden tým, který dělá skvělé věci,“ říká Liliya Alieva pracovnice humanitární pomoci pro Ukrajinu Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Foto: Jiří Marek Jako o druhém domovu mluví Liliya Alieva o České republice. „Lidé, kteří v této zemi žijí, jsou neuvěřitelně milí, slušní, soucitní. Přijali nás a poskytli nám všechno potřebné pro život. Děkuji této zemi za všechno, protože ruská agrese na Ukrajině zabila naši naději na normální život. Válka zničila naše domovy, rozdělila naše rodiny, rozbila naši víru v lidskost,“ říká Liliya Alieva. Foto: Radka Čaníková Jedenáctiletá Gunel a třináctiletá Gulnaz chodí do české školy. „Dostalo se jim přátelského přijetí a brzy si našly kamarády,“ nešetří slovy chvály jejich maminka s tím, že se jí velmi líbí přístup pedagogů k ukrajinským dětem. Foto: Jiří Marek