Páteční den s pečovatelkou Maruškou
30. dubna 2021 Články

Páteční den s pečovatelkou Maruškou

Je pátek 6.30 hodin. V přízemí Domu s pečovatelskou službou v Bystřici je už „cvrkot“. Pracovníci místní pečovatelské služby začínají nový den. Sympatická vedoucí Petra právě začíná ranní poradu, na které připomíná jednotlivé úkony u klientů. Většinou se jedná o seniory. Někteří žijí přímo v místě, jiní ve městě, ostatní na vesnicích. Někde pečovatelka nakoupí, provede hygienu klienta, jinde uklidí nebo převeze uživatele na prohlídku k lékaři.

6.30 hod.

Naše paní Maruška, se kterou budeme trávit dnešní den, má dnes také napilno. Na její pomoc právě čeká 8 uživatelů. Nejdříve Maruška pomůže s hygienou. Poté vyráží na nákupy. Všem nakoupí dle rozpisu a nákupy předá. Na místě vše vyúčtuje. Přestože Maruška v domácnostech seniorů dlouho nezůstane, stačí se všemi prohodit pár optimistických slov, poptá se jich, jak se mají a povzbudí. Jeden vedle druhého ji vidí rádi.

10.00 hod.

Ručička na hodinách v místnosti pečovatelek ukazuje 10.00 hodin.
Pomalu se blíží čas rozvozu obědů, které pečovatelky přivezou již naporcované v jídlonosičích z místní restaurace. Maruška si je dle rozpisu dnešního dne naskládá do pojízdného vozítka. To jí velmi usnadňuje manipulaci s obědy po jednotlivých patrech. Naplněné jídlonosiče na místě vymění za včerejší prázdné. Někde zazvoní, jinde nechá oběd za dveřmi jako předpolední překvapení. To vše dle zvyku a možností jednotlivých uživatelů. U některých se Maruška zastaví, aby jim naložila jídlo na talíř a posadila je ke stolu. Jsou to příjemná setkání. Nezapomene se zeptat, jak se jim daří, co je nového a povzbudit a pohladit slovem. Vždy se snaží vykouzlit úsměv na tváří. Ve výtahu pak vzpomíná i na loňské covidové časy, kdy žilo mnoho klientů osaměle, vyděšeně, bez kontaktu a bez dotyku. Pečovatelky tehdy byly jako jediné, kdo se s nimi setkal, promluvil s nimi a mnohdy i utřel slzy plné starostí. Nyní je už většina klientů očkovaných a svět se už pomalu vrací k normálu, i když nadále s ochrannými pomůckami v podobě rukavic, respirátorů a dezinfekcí.

12.00 hod.

Je páteční poledne. Pečovatelka Maruška vyráží do terénu. Čeká ji ještě 5 klientů v rodinných domech na Bystřicku. Většina žije doma sama nebo jejich nejbližší jsou přes den v práci. Proto jsou rodiny rády, že se do domácností seniorů pečovatelka zastaví, aby dohlédla na to, zda mají vše, co potřebují. Protože je poledne, podá Maruška většině klientů oběd, v domácnosti pouklízí, pomůže s hygienou. I přes své osobní starosti neztrácí po celou dobu Maruška úsměv na tváří, pochopení a vlídnost. Nezapomíná se poptat, jak se všem daří a probrat s nimi trápení a radosti, které v poslední době prožili. Protože se pečovatelky u klientů střídají, s některými z nich se Maruška setkává až po týdnu. Kolem druhé hodiny se Maruška vydává zpět do kanceláře, kde zapíše jednotlivé úkony dnešního dne a vyrazí domů za svými nejbližšími vstříc zaslouženému odpočinku.

Pátek s MaruškouPátek s MaruškouPátek s MaruškouPátek s Maruškou

Paní Marušce, jejím kolegyním a kolegovi patří VELKÉ PODĚKOVÁNÍ za péči především v nelehkých časech pandemie Covid-19, kdy byli velkou oporou mnoha klientům Charitní pečovatelské služby.

V roce 2020 poskytli 17 781 hodin péče v domácnostech.
Často byli jedinou návštěvou, která do bytů seniorů alespoň jednou denně přišla, aby se přesvědčila, že jsou v pořádku.

Jak nám můžete pomoci?

Svým finančním darem pomůžete pokrýt vysoké náklady na potřebné služby, které poskytují péči v domácím prostředí klientů, reagovat na jejich zvyšující se poptávku v období pokračující pandemie
a plnit tak nadále přání co největšímu počtu potřebných.

BANKOVNÍ PŘEVOD

VS 8062021

QR PLATBA

.

DARUJME

Platforma pro online dárcovství

PLATEBNÍ BRÁNA PAYS

Potvrzení o poskytnutém daru vám rádi vystavíme.

Charitní pečovatelská služba
STŘEDISKO BYSTŘICE NAD PERNŠTEJNEM
Hornická 643, 593 01 Bystřice nad Pernštejnem
tel.: 566 551 766,  mob.: 777 155 374, 739 389 289
e-mail: YaCCO0okakvmVYUSg_nBO1.7~bGkO1p
POBOČKA ŽĎÁR NAD SÁZAVOU
Horní 28, 591 01 Žďár nad Sázavou
mob.: 776 714 677, e-mail: YaCCQOQrZ8EhT65j4mnhTj

Víte o někom, kdo naši péči potřebuje?
Doporučte nás dále. Pokusíme se být nápomocní.

Mgr. Lenka  Šustrová

Mgr. Lenka Šustrová